Suppilovahvero pasta

31122013750

31.12.2013

Vuoden viimeisenä päivänä avaan siis tämän uuden uutukaisen blogini…. Jännää!Tämä blogi on joululahja aviomieheltäni, joka on joutunut, (varsinkin tämän syksyn aikana), maistelemaan mitä erilaisimpia terveysvaikutteisia kokkaus-kokeilujani… En tiedä onko kyseessä kosto vai pitäisikö minun olla imarreltu tästä lahjasta… No aviomieheni puolustukseksi sanottakoon, että kyllähän hän tiesi mihin soppaan lusikkansa pisti mennessään naimisiin minun kanssani; tapasimmehan me toisemme makrobioottisessa ravintolassa, kivivyöryn ansiosta tosin, joten ehkä saan siis olla imarreltu…

Tämän  blogin terkoituksena on julistaa ruoan ilosanomaa; sitä, että ruoka (ja ruoanlaitto) on rakkautta ja rakastamista; itsensä ja lähimmäisten. Ja niinkuin tosi rakkaudenkin, niin myös ruoan tarkoitus on tehdä hyvää. Ja tehdäkseen hyvää ruoan TÄYTYY olla terveellistä!

Pyrin yhdistämään ruoanlaitossani italialaista ruokakulttuuria (varsinkin sen rakkauden& kunnioituksen ruokaan); koko maa hiljenee lounaan ja illallisen ajaksi; ruokaa myös laitetaan yhdessä ja siitä puhutaan jatkuvasti…, sekä kunnioittamaan suomalaisia perinteitä ja ennenkaikkia kokkaamaan terveellistä ja  maukasta ruokaa.

Tämä joulu on ollut poikkeuksellisen lämmin ja lunta ei ole laisinkaan, joten hiihtoretkien sijaan olemme joutuneet tyytymään metsäretkiin. Lapsiamme Sepeä ja Perlaa (5 ja 4 vuotta) se ei kuitenkaan ole suuremmin harmittanut, Sepe kun on  vannoutunut sienestäjä ja metsärekien tekijä ja Perla taas lumoutuu katselemaan sammaleen ja jäkälien kauneutta. (Itseasiassa keksimme, että tontut ovat varmaan kuulleet Sepen  Italiassa esittämän toivomuksen; “että pääsisi vielä sieniretkelle Suomeen!” Ja niin ne ovat järjestäneet lumettoman joulun…)

Ja sieniretki ei ollutkaan yhtään tulokseton, vaan saimme kuin saimmekin ainekset suppilovahvero pastaan (uuden vuoden aattona!?!)!

Suppilovahverot (ja sienet yleensäkin) ovat oikein terveellistä ruokaa (muistathan  kuitenkin kerätä sienet puhtaista metsistä), varsinkin kasvisruokailijoille ne ovat hyvä  proteiinin lähde ja lisäksi sienet sisältävät A,B ja D vitamiineja, kuituja, sekä kivennäis-ja hivenaineita. Mainittakoon vielä, että varsinkin juuri suppilovahveroiden D2-vitamiini pitoisuus on korkea, joten ne ovat erinomaista kaamosruokaa… (Jotkut voivat kuitenkin olla yliherkkiä sienisokerille, jota varsinkin suppilovahverot sisätävät runsaasti ja voivat saada niistä laktoosi-intoleranssin kaltaisia oireita, silloin niitä on tietenkin syytä välttää)

Resepti sinäänsä ei ole ollenkaan vaikea, joten sen ehtii väsätä kiireisempänäkin Uuden Vuoden aattona…

Ainekset:

nokare gheetä (kirkastettua voita)

1 pienehkö luomu keltasipuli

1-2 luomu valkosipulin kynttä

1/2-1 litraa suppilovahveroita

tilkka luomukermaa

luomu parmesaania

hyppysellinen raffinoimatonta / himalajan suolaa

(tuoretta timjamia)

luomu mieluiten speltti (kokojyvä) pastaa

Ohje:

Pistä ensin suppilovahverot kuumalle paistinpannulle ja koko ajan sekoittaen anna niiden “kiehahtaa” omassa nesteessään, niin että neste haihtuu.

Lisää sitten ghee ja hienonnettu sipuli.  Kuullota jonkin aikaa. Alenna lämpö ja lisää valkosipulin kynnet. Kuullota taas hetki ja lisää sitten tilkka luomukermaa ja  suola sekä lopuksi hieman raastettua parmesaania (ja timjamia). (Jos kastike uhkaa kiehua kasaan voit lisätä myös hieman pastan keitinvettä)

Keitä pasta (minä käytän joko pennejä ,spaghettia tai tagliatellejä tämän kastikkeen kera)  miedosti suolatussa vedessä. Kun pasta on “al dente” (meillä sen maistavat aina lapset..). Kaada se lävikköön ja pistä paistinpannulle sienikastikkeen joukkoon. Anna olla hetkisen tulella. Sekoita hyvin . Ja tarjoile.

Tästä se alkaa! Tämän reseptin myötä toivotan kaikille lukijoille oikein Maukasta, Tervettä, Maanläheistä, Rauhaa ja Rakkautta tulvillaan olevaa Uutta Vuotta!

Baci, Nina

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.