Sepen ja kaikkien isien Seppolet- Zeppole di San Giuseppe

Rakkaat lukijani,

Tänne Italiaan on tullut kevät…

Ja kuten varmaan muistattekin, minä en ole mikään erityinen kevät-ihminen…

Yhtäkkiä on aivan liikaa kylmää valoa ja paistetta ja kirkkautta.. Ja aivan liian vähän, sitä mitä oikeasti kaipaan, pehmeyttä, lämpimiä värejä, ja niin.., arvaattekin jo kai…; lehtikaaliaika on taas jälleen kerran täällä Italiassa  auttamattomasti ohi…; vuosi vuodelta otan tämän uutisen aina vain vakavammin ja tulen aina vain surullisemmakasi ja tunnen elämäni aina vain tyhjemmäksi.., (tämä on varmaankin sitä vanhenemista…??.). En haluaisi nytkään yhtään mitään muuta kuin olla sisällä keittiössäni, laittaa intohimoisesti ruokaa lehtikaalista, tuntea lehtikaalin maun ja sen tervehdyttävän vaikutuksen..

Sen sijaan makaan piknik-peitteellä auringon paisteessa, puron solistessa iloisesti ja lintujen laulaessa herkeämättä.. Yrittäen karistaa  pois viimeisimmätkin rippeet syksystä ja talvesta, sekä virittää itseni juhlatunnelmaan…;

Meillä täällä Italiassa on tänään juhlapäivä; Festa di San Giuseppe. Juhlimme Giuseppeä eli suomeksi Joosefia eli Jeesuksen isää (tai siis isäpuolta), ja sen myötä kaikkia maailman isiä. Täällä Italissa ei siis vietetä isänpäivää silloin kun muualla maailmassa, marraskuun toisena sunnuntaina, vaan tänään, eivätkä juhlat olekaan mitkään ihan pikku juhlat, vaan Giuseppeä juhlitaan oikein komeasti; aatto-iltana keräännytään kaikkialla polttamaan suuria kokkoja, niinkuin Suomessa juhannuksena..

Ja myös herkutellaan aikalailla, (vaikka keskellä paasto-kautta olemmekin, mutta Italiassa kaikkein tärkeintä on aina välillä vähän rikkoa sääntöjä…, poikkeushan vain vahvistaa säännön… Vai..?). Nämä Zeppole di San Giuseppe ovat perinteisiä Giuseppen- päivän herkkuja varsinkin Etelä-Italiassa, ja ne valmistetaan perinteisesti öljyssä uppopaistamalla, niinkuin munkit Suomessa, mutta minä tein näistä Sepen-päivä pikinikille  “terveysversion” (Kyllä,tänään on myös poikani Sepen nimpparit!), ja paistoin ne uunissa tuulihattujen tapaan, ja kyllä ne siltikin menivät kuin kuumille kiville…

Tässä ohje:

NINAN SEPPOLET- ZEPPOLE DI SAN GIUSEPPE A LA NINA

Tarvitset:

250g jauhoja ( minä käytin valkoisia Kamut-jauhoja)

250g vettä

160 g luomuvoita

6 luomumunaa

noin 1 tl suolaa (täällä Italiassa voi on suolatonta, jos käytät suolattua voita, voit vähentää määrää)

Vaniljaiseen täytekreemiin eli Crema pasticceraan tarvitset:

noin 5 dl luomu täysmaitoa

vaniljatangon

6 kananmunankeltuaista

150g sokeria (minä käytin ruokosokerista tehtyä luomu-tomusokeria)

30 g jauhoja (edelleen Kamut)

20g perunajuhoja

Suklaiseen  koristekreemiin:

4-5rkl raakakaakojauhetta

tomusokeria koristeluun

Ohje:

Sekoita kattilassa vesi, paloiteltu voi ja suola.

Keitä kiehumapisteeseen saakka. Kun keitos poreilee ja alkaa kuplia, lisää jauhot kaikki kerrallaan.

Ota hetkeksi pois liedeltä energisesti sekoittaen, kunnes taikinasta on tullut kumimainen ja kiiltävä ja se irtoaa kattilan reunoilta helposti.

Pistä se sitten vielä hetkeksi takaisin liedelle pariksi sekunniksi koko ajan sekoittaen.

Kumoa taikina työtasolle ja vaivaa sitä ensin taikinakaapimella ja sitten kun se on tarpeeksi jäähtynyt käsin.

Vatkaa munat kevyesti pienessä kulhossa.

Kun taikina on vaivattu ja jäähtynyt, lisää munat pikkuisen kerrallaan taikinaan.

Vatkaten energisesti..

Ennenkuin lisäät uuden munasatsin, tulee edellisen olla kokonaan imeytynyt taikinaan.

Laita valmis taikina pursottimeen ja pursota pellille noin 5cm.levyisiä ympyröitä.

Paista ensimmäiset 10 minuuttia 200 asteisessa uunissa, alenna sitten lämpö 180 asteeseen ja paista noin 25 minuuttia. Älä ole liian utelias; UUNINLUUKKUA EI SAA AVATA KESKENKAIKEN!

Jäähdytä Seppolet .

Valmista täyte eli Crema Pasticcera:

Kiehauta maito ja vaniljatanko isossa kattilassa.

Vatkaa isossa kulhossa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi.

Lisää jauhot siivilän läpi.

Sekä lämmin maito.

Kaada seos takaisin kattilaan, jossa olit lämmittänyt maidon. Keitä  hiljaisella tulella koko ajan vispilällä sekoittaen.

Kun Crema alkaa saostua keitä vielä pari minuuttia, nyt puukauhalla sekoittaen.

Ota toiseen kulhoon noin 1/3 kreemistä ja sekoita siihen raakakaakojauhe.

Kun Seppolet ja täyte ovat täysin jäähtyneitä, leikkaa Seppoleista hattu pois ja pursota sisään yksi kierros vaniljakreemiä.

Pistä hattu takaisin ja pursota päälle yksi kierros vaniljakreemiä.

Lopuksi pursota koristeeksi suklaakreemiä ja koristele Seppolet tomusokerilla (ja esikoilla).

Onnea Sepelle ja  kaikille isille!

Auguri a Giuseppe e tutti i papà !

Baci, Nina                 ❤

Advertisements