Sapori di bosco- Metsän makua kesään; Ninan sienipasta

image

Molemmat lapseni odottavat aina kovasti Suomen makuihin pääsyä; Sepe odottaa, että pääsee metsäretkelle ja sieneen; “Jee, eikö vaan että Suomessa sataa taas oikein paljon, niin saadan hurjasti sieniä!”

image

 Perla odottaa, että pääsee Mummulaan syömään kaikkea sitä, mitä kotona yritetään välttää; “,’Mamma, on hirveä ikävä Suomeen!” No miksi, kulta? ” Kun siellä saa nakkeja!”.

image

Molemmat odottavat myös kaikkia “eksoottisia” herkkuja, kuten esimerkiksi marjamaitoa ja mustikkapepua ja muita suomalaisen metsän antimia… Kerran jääkarhuista kertovaa luontodokumenttia lasten kanssa katsellessani isoveli Sepe sanoi, ” Hei, syödäänkö me sitten Suomessa jääkarhuja???” Johon pikkusisko vastasi topakasti, “No ei niitä voi syödä…, ne on liian kylmiä!”.

 

image

 

Minäkin odotan aina kovasti Suomen makuelämyksiä, mutta sitten täällä sinisten järvien, sinisten suklaiden, kaiken  ylenpalttisen sinisen yltäkylläisyyden keskellä,  sinisessä hetkessä, suuren  sinisen nuotiotulen loimussa sinistä makkaraa paistettaessa, (” hei , Nina, täällä on nyt sitä luomulenkkiäkin, ihan sinua varten…”), huomaankin salaa haaveilevani hierotusta lehtikaalista…

(Siis hyvät luomumakkaroiden valmistajat; on tullut  tässä testailtua kesän mittaan erilaisia luomunakkeja&- makkaroita ja voin vakuuttaa, että en eläissäni ole syönyt, mitään näin suolaista. Siis luuletteko todellakin, että jättäessänne pois kaikki natriumglutamaatit& muut aromivahventeet, pitää suolan määrää kymmenkertaistaa, jotta ihmiset söisivät tuotteitanne???  Hyvät valmistajat, erehdytte suuresti!!!)

Makutoiveemme ovat käyneet siis aika lailla tänäkin kesänä toteen; olemme saaneet runsaasti marjoja&sieniä, (ja nakkeja…), (jääkarhuja ei, sillä halusimme pysytellä lämpiminä…), (eikä lehtikaaliakaan vielä, mutta jäämme innolla odottelemaan…). Sieniä olemme saaneet  niin paljon, että minun on pitänyt alkaa keksiä aivan uusia sienireseptejä, kun kaikki vanhat on jo tullut koluttua. Tässä yksi uusista terveysresepteistä; perinteisestihän sienien valmistuksessa ei säästellä kermaa, eikä voita , (ja kyllä minäkin niitä sieniä valmistaessa joskus käytän…), mutta halusin jotain vähän terveellisempää ja niin tein tämän  pastakastikkeen sekasienistä, ja siitä tuli niin herkullista (varmaankin juuri sen vuoksi, ettei siinä ole voita eikä kermaa sienien omaa makua peittämässä, vaan se maistuu pelkästään ihanan metsäiseltä…), että päätin jakaa sen teidän kanssanne.

 

image

 

 

 

Ninan sekasienipasta:

 

Tarvitset:

(4 hengelle)

noin puoli litraa puhdistettuja ja paloiteltuja sieniä ( minulla oli kanttarelleja ja tatteja)

nokareen kirkastettua voita (tai voita tai oliiviöljyä)

kevätsipulin varsineen

tuoreen valkosipulin palan

kourallisen kuorittuja, paloiteltuja, (&paahdettuja), luomu saksanpähkinöitä

noin 1dl kasvislientä (minulla oli omatekemääni kasvislientä, jota oli jäänyt yli valmistettuani edellisenä päivänä tattirisoton.., ohje löytyy lehtiartisokkarisotto- reseptistäni)

muutaman oksan tuoretta timjamia

suolaa (tällä kertaa käytin Cervian raffinoimatonta merisuolaa ja Kalaharin suolaa)

vastajauhettua mustaapippuria

halutessasi  vastaraastettua parmesaanijuustoa (italialaisessa keittiössä ei kovin mielellään yhdistetä parmesaani-juustoa sieniruokiin, juuri sen vuoksi, että se peittää helposti sitä sienten ihanan metsäistä ominaismakua, mutta joskus se kyllä antaa sopivan säväyksen sieniruokiinkin…)

tilkkasen juuri puristettua luomu sitruunan mehua

noin 400g pastaa,  (minä käytin puoliksi kokojyvädurumvehnästä valmistettuja luomu conchiglie- eli simpukan muotoista- pastaa)

image

 

Ohje:

Pane sienet isolle tyhjälle paistinpannulle ja paista niitä koko ajan sekoitellen, kunnes ne ovat “hikoilleet” kaiken nesteen pois. Lisää vasta sitten kirkastettu voi ja ruskista hetki. Lisää myös sipuli varsineen ja valkosipulin kynsi ja kuullota hetki. Suolaa. Lisää sitten kasvisliemi ja tuoreet timjamin lehdet. Anna kiehua hiljaisella tulella jonkun aikaa. Mausta sitten vielä mustallapippurilla, halutessasi raastetulla parmesaanijuustolla ja parilla tipalla juuri puristettua sitruunamehua. Lisää saksanpähkinät (minä paahdoin niitä kevyesti toisella pannulla ennen kastikkeeseen lisäämistä). Keitä pasta “al dente” . Valuta lävikössä ja kumoa sienien sekaan paistinpannulle. Anna “hypähtää” liedellä  vielä pikkuhetki. Tarjoile metsän rauha sydämessäsi!

 

 

 

image

 

Metsäisen aterian kruunaa jälkiruoaksi tarjottu marjamaito!

image

 

 

Hauskoja kesäisiä metsäretkiä ja metsäisiä herkkuhetkiä!

❤ Baci, Nina

 

image

image

image

image

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s