Ribollita- Toscanalainen köyhän miehen pata

Rakkaat lukijani,

image

Olemme päässeet täällä Italiassakin syksyyn,

Lempivuodenaikaani..

Kirpeisiin aamuihin…

Syksyiseen sadonkorjuuseen…

Ja…;                 ❤

Lehtikaaliaikaan!!!

Löysin tällä kertaa luomutorilta kaikki tarvittavat ainekset perinteiseen toscanalaiseen Ribollita-pataan, enkä voinut vastustaa kiusausta…

image

Tässä teille resepti:

Ribollita-pata jatkaa oikeastaan siitä mihin jäimmekin edellisessä postissani; pyhästä yksinkertaisuudesta! Se on tyypillinen esimerkki italialaisesta Cucina Poverasta (“köyhästä keittiöstä”) ; yksinkertaisista, juuri nostetuista maanantimista tehty, mitä terveellisin  ja mitä maukkain keitto. (Eikä liene sattumaa, että juuri kaikkein “köyhimmät” reseptit ovat juuri niitä kaikkein terveellisimpiä… Eiköhän tämä länsimainen “yltäkylläisyys”, kaiken ylenpalttinen kuluttaminen olekkin järin epäterveellistä koko luomakunnallemme??). Tämän keiton tulisi antaa muhia yhden yön viileässä, ja se tulisi tarjoilla seuraavana päivänä, siitä nimi Ri-bollita,(uudelleen keitetty). Joten kannatta keittää isompikin määrä, jos syöjiä on paljon, (meillä tekopäivänä keitto ei  ulkonäöltään ensin houkutellut lapsia ollenkaan, mutta maistettuaan nälkäisinä keittoa, se meinasikin lopahtaa jo ennen kuin sitä olisi pitänyt edes aloittaakkaan…)

image

RIBOLLITA (Toscanalainen köyhän miehen pata)

Tarvitset;

reilut 300 grammaa (kuorittuja) cannellini- tai borlottipapuja (minä käytin tuoreita borlottipapuja)

yhden ison sipulin tai kaksi keskikokoista

yhden porkkanan

yhden varsisellerin varren

pari laakerinlehteä

hiukkasen tomaattipyrettä

kaksi keskikoista perunaa

nipun lehtikaalia

pienen nipun lehtimangoldia

pari päivää vanhaa (mielellään toscanalaista, suolatonta) maalaisleipää

raffinoimatonta merisuolaa

juuri jauhettua mustaapippuria

hyvää oliiviöljyä (ja kirkastettua voita)

raikasta lähdevettä

image

Ohje;

Jos onnistut saamaan tuoreita borlottipapuja, kuori ne. ( Jos käytät kuivattuja papuja, tulee niitä liottaa yön yli vedessä.)

Paloittele sipuli, porkkana ja varsiselleri ja kuullota ne yhdessä laakerinlehtien kanssa isossa kattilassa (minä käytän tähän paineilmakattilaa), kirkastetussa voissa tai oliiviöljyssä.

image

Lisää sitten  pavut ja hiukkasen tomaattipyrettä. Suolaa. (Jos käytät valmiiksi keitettyjä purkkipapuja, laita ne mukaan keittoon vasta loppuvaiheessa, samaan aikaan leivän kanssa).

Lisää reilusti raikasta lähdevettä, ( noin 1 1/2 litraa, niin että pavut peittyvät kunnolla), ja anna kiehua kannen alla kunnes pavut ovat kypsiä (ainakin reilut puolisen tuntia).

Ota 3/4 pavuista syrjään ja hienonna tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella pehmeäksi tahnaksi. Pistä paputahna takaisin kattilaan.

Lisää kattilaan kuorittu paloiteltu peruna, paloitellut magoldin lehdet, hellästi riivitty lehtikaali ja anna kiehua taas miedolla lämmöllä kannen alla reilut puolisen tuntia.

Loppuvaiheessa lisää suupalan kokoisiksi palasiksi kuutioitu leipä (ja purkkipavut, jos käytät niitä) ja anna kiehua vielä kymmenisen minuuttia, ilman kantta niin että keitto melkein tarttuu kiinni kattilan pohjaan. Tarkista suola. Ota pois liedeltä. Mausta mustallapippurilla ja lorauksella oliiviöljyä.

Jos maltat, pistä viileään tekeytymään seuraavaan päivään asti.., jos et, niin syö lautasellinen nyt ja pistä loput muhimaan viileään…

Seuraavana päivänä lämmitä keitto uudestaan.

Tarjoile hyvällä oliiviöljyllä maustettuna toscanalaisen punaviinin kera.

image

Hyviä toscanalaisia herkkuhetkiä!

Buon Appetito!

Baci, Nina                   ❤

image

image

Ps. Pysykääpä kuulolla..; luvassa Halloweeniksi tarkkaan varjeltu hirvittävän salainen, hirvittävän herkullinen &hirvittävän terveellinen kurpitsakakku-reseptini!

Advertisements