Raikkaat raparperimuffinssit kuusenkerkkäsiirapin kera

image

Rakkaat lukijat, en malttanutkaan olla kauan erossa teistä…

Raikkaassa Suomessa ollaan!

Ei vielä häivähdystäkään mustikoista…

Sen sijaan täällä kukoistavat vielä kaikki Suomen alkukesän herkut, joihin en pitkiin aikoihin ole päässyt käsiksi (yleensä tähän aikaan Suomeen saapuessani ovat jo “keskikesän herkut “alkaneet kypsyä; esim.metsämansikat ja mustikat). Nyt sain nauttia vielä koivunkerkistä (jotka ovat suurta “ammattiherkkuani”, sillä ne kyllä tekevät äänelle hyvää, varsinkin niistä valmistettu siirappi…)  ja raparperi oli NIIN komea, että en voinut olla tarttumatta siihen ja valmistamatta näitä terveysmuffinsseja… Niistä tuli aika erikoisia, sillä heitin niihin vähän sitä sun tätä terveellistä, mitä kesämökin kaapeista sattui löytymään… 🙂 Perusidea oli kuitenkin tehdä nämä muffinssit ilman kananmunia, käyttäen huipputerveellisiä Chian- siemeniä “sitomaan” taikinaa.

 

 

image

Chian siemenet ovat ikivanhaa superterveysruokaa, jota esimerkiksi Atsteekki-soturit söivät taisteluretkelle lähtiessään. Niissä on niin paljon antioksidantteja, että ne säilyvät hyvin pitkiäkin aikoja pilaantumatta. Ominaisuksiltaan ja ulkonäöltään ne ovat aika samankaltaisia pellavansiementen kanssa, mutta ne imeytyvät paremmin elimistöömme (myös ilman jauhamista). Missään muussa ruoka-aineessa ei ole niin paljon omega3- rasvahappoja kuin chian- siemenissä. Niissä on myös hyvin paljon proteiinia ja ravintokuituja, 5 kertaa enemmän kalsiumia kuin maidossa, 3 kertaa enemmän rautaa kuin pinaatissa, 2 kertaa enemmän kaliumia kuin banaanissa, kaikki ihmiselle välttämättömät aminohapot, A-, B1-, B2-, B3- vitamiineja, sekä fosforia, magnesiumia, manganeesiä, kuparia, sinkkiä ja molybdeeniä. Ja tämä vasta oli alkua…, sillä kaikkien näiden ravintoaineiden lisäksi chian- siemenillä on siis tällainen “sitova” ominaisuus; ne muodostavat yhdessä veden kanssa “geelin”, jota voi käyttää leivonnassa kananmunien sijaan ja syötyämme chian-siemeniä, ne “ympäröivät”ruoansulatuskanavaamme tuollaisella samanlaisella suojaavalla geelillä, joka mm. rauhoittaa ärtynyttä vatsaa, edistää ruoansulatusta, poistaa kuonaa ja edistää ravintoaineiden imeytymistä, ja lisäksi hidastaa hiilihydraattien pilkkoutumista glukoosiksi, (minkä tähden ne sopivat erinomaisesti myös diabeetikoille).  Chian siemeniä kutsutaan elämänenergian tuojiksi,eikä siis turhaan chibacha-heimon ilon ja nautinnon jumalattaren nimi ollut  Chia…

 

 

image

Raparperiä on ennenvanhaan käytetty erityisesti lääkekasvina. Sitä kuljetettiin välimerenmaihin lääkekasviksi Uralin rinteiltä Volga-jokea pitkin, josta käytettiin nimeä, Rha Barbarum, barbaarien joki, tästä siis nimi raparperi, italiaksi rabarbaro. Raparperissä on paljon ruoansulatukselle tärkeitä kuituja. Ilman kuituja ruoansulatus ei toimi optimaalisesti ja jos ruoansulatus ei ole tasapainossa, eivät ruokien ravintoaineet imeydy hyvin ja siitä seuraa ennenpitkää terveysongelmia, siksi on siis tärkeää syödä kuitupitoista ruokaa! Nämä muffinssit ovatkin oikea kuitupommi! Raparperissä on myös paljon kaliumia ja C-vitamiinia sekä kalsiumia, joskin raparperin oksaalihappo tuhoaa myös kalsiumia, joten jotkut suosittelevat maito- tuotteiden käyttämistä raparperiä syödessä. samasta syystä ihan kaikille raparperi ei sovi; jos sairastat niveltulehdusta tai kihtiä raparperiä tulisi välttää, juuri sen oksaalihapon takia. Muistathan myös, että raparperinlehtiä ei tule missään tapauksessa käyttää; niissä on liikaa oksaalihappoa; ne ovat myrkyllisiä!

 

 

NINAN RAIKKAAT ( vatsaa hellivät) RAPARPERIMUFFINSSIT

(Löysin kesämökin kaapista luomurukiista jauhettuja täysjyväruisjauhoja, jotka on valmistettu perinteisellä vanhan ajan menetelmällä; ennen jauhamista jyvät on riihitetty eli  savustettu leppäpuun savulla. Riihitys tuo esiin rukiin parhaat aromit ja lievä savunmaku sopii erinomaisesti yhteen raparperin kirpeän maun kanssa. Lisäksi löysin maailman pohjoisimmilla pellavanviljelyalueella Suomessa viljeltyjä paahdettuja ja rouhittuja pellavansiemeniä, joiden omega 3- ja ravintoainepitoisuuden sanotaan olevan vielä tavallista suurempi pitkien valoisien öiden takia. Jos sinulla ei satu olemaan juuri näitä jauhoja kaapissasi, voit toki korvata ne joillain muilla kokojyväjauhoilla…)

Tarvitset;

3rkl luomu chian- siemeniä

noin 1/2dl vettä

1dl luomu kaurahiutaleita

1/2dl rouhittuja paahdettuja Suomessa kasvatettuja pellavansiemeniä

1/2-1dl spelttijauhoja (mökin kaapeista ei valitettavasti löytynyt, joten käytin luomu vehnäjauhoja..)

1/2 dl riihikuivattuja luomu täysjyväruisjauhoja

1/2 tl leivinjauhetta

1/2 tl ruokasoodaa

1/2 tl raffinoimatonta merisuolaa

1tl jauhettua kanelia

4-5rkl luomuhunajaa

2 rkl kylmäpuristettua luomu rypsiöljyä

1/2-1 dl luomuomenamehua

vaniljatangon raaputettua sisusta

2-4 raparperinvartta hienoksi pilkottuina

koristeluun luomupähkinöitä/siemeniä

Ohje;

Valmista ensin chia-geeli;

Sekoita 3rkl chian siemeniä tilkkaan vettä. Anna tekeytyä noin 15 minuuttia.

Sillä välin jauha kaurahiutaleet monitoimikoneessa  tai sauvavatkaimella hienoksi jauhoksi.

Lisää loput kuivat aineet, pellavansiemenet, jauhot, leivinjauhe, ruokasooda, suola ja kaneli.

Toisessa kulhossa sekoita hunaja, rypsiöljy, omenamehu ja vaniljan siemenet chia-geeliin.

Yhdistä seos kuiviin aineksiin. Sekoita mahdollisimman vähän. Lisää pieniksi paloitellut raparperinpalat.

Kaada muffinssi- muotteihin. Koristele pähkinöillä tai siemenillä ja paista 180-200 asteessa noin 25 minuuttia. Kokeile kypsyys hammastikulla.

Tarjoa esimekiksi kuusenkerkkäsiirapin kera!

 

 

 

image

Kuusenkerkissä on paljon C-vitamiinia ja eteerisiä öljyjä. Niitä on käytetty vanhankansan yskänrohtoina ja joidenkin mukaan niillä olisi myös suotuisa vaikutus sydämen toiminnalle. Niillä on limaa irrottavia ja hengitysteitä vahvistavia ominaisuuksia. Juuri poimituista kuusenkerkistä voi valmistaa teetä hauduttamalla niitä kuumassa vedessä 5-10 minuuttia. Tai voit valmistaa aromaattista siirappia, jota voit tarjoilla myös lettujen/pannukakkujen tai jäätelön kera sekä käyttää yskänlääkkeenä tai äänen kirkastajana…

Tässä ohje; Tarvitset yhtä paljon kuusenkerkkiä ja yhtä paljon ruskeaa sokeria (raakaruoko-, intiaani- tai kookospalmu- sokeria).

Hienonna kuusenkerkät monitoimikoneessa. Pistä puhtaaseen purkkiin kerroksittain kuusenkerkkä silppua (noin 1/2 cm) ja ruskeaa sokeria. Peitä kankaalla tai talouspaperilla jonka kiinnität kuminauhalla. Pistä purkki aurinkoiselle ikkunalaudalle. (Tänä kesänä sitä voi olla vähän vaikea löytää … ) 🙂

image

Odota 4-5 vrk. Sitten voit alkaa valuttamaan siirappia ulos purkista. Säilytä jääkaapissa. Tai pakasta.

image

 

 

Raikkaita muffinssi-hetkiä!!!

 

 

Baci, Nina

 

Ps. Alkukesän herkkujen lisäksi sienisato näyttää tänä kesänä jo runsaan syksyiseltä; ensi postissa lisää siitä..!

image

image

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s