Ninan satumaiset laskiaispullat& jäähyväiset kaaleille

Foto0571

Täällä Italiassa alkaa jo pikkuhiljaa tulla kevät; aamuisin satakielet herättävät minut ihanalla haikealla laulullaan,  (…viiden aikaan…),  ja kohta on aika sanoa jäähyväiset rakkaille talvisille kaaleilleni; Niin, sellaista se on; kun kerran elämässään rakastuu oikein kunnolla, niin kuin ei koskaan ennen; herää Ruususen Unestaan, niin heti onkin jo aika hyvästellä…, ja nukahtaa jälleen uudestaan; Hyvästelen kotoisen keräkaalin, vahvan kiinankaalin, arkisen vehreän parsakaalin, mutta kaikkein vaikein minun on  hyvästellä lehtikaali, tuo uusi hyvää tekevä tuttavani; joka on syksyn aikana vaivihkaa hiipinyt keittiööni,vallannut sen täysin; ja saanut minut laulamaan…

… Okei, olen ehkä lukenut viime aikoina vähän liikaa satuja lasten kanssa…

Mutta kuitenkin; nyt tarvitaan lohdutusruokaa!

Ja mikä lohduttaisi paremmin, kuin satumaisen ihanat, juuri uunista nostetut, tuoksuvat pullat, jotka täyttävät masun ihanasti ja ….terveellisesti…

Minä en koskaan ennen ole ollut kauhean tyytyväinen leipomiini pulliin, siis niihin joita olen pienestä pitäen leiponut perinteisillä pulla-resepteillä (voin, maidon, munien ja valkoistenjauhojen kanssa). Niistä ei vain ikinä ole tullut niin pehmeitä ja ilmavia ja suussa sulavia, kuin olisin halunnut ja taikinaa olen aina vaivannut ja vaivannut, eikä se koskaan ole irronnut reunoilta ja käsistä niinkuin kuuluisi (tai niinkuin sämpylä- tai leipä- tai pizzataikina tekee)…, kunnes melkein vahingossa tehdessäni pizzaa lasten kanssa täällä Italiassa, meidän alkoi tehdä mieli myös pullia ja keksin tämän terveyspullataikinareseptin, joka tosiaankin TOIMII! Pullista tulee ilmavia ja pehmeitä ja kuohkeita ja mikä parasta taikina on unelmankevyttä ja helpoista helpoin vaivata ja TOSI terveellinen!

Terveyspullien resepti;

Tarvitset:

2 1/2 dl haaleaa vettä

pussin luomu kuivahiiva (10g) tai puoli pakettia (25g) tuoretta hiivaa

1-2rkl luomu raakaruokosokeria (minä käytin mascobado-sokeria)

50g luomu oliiviöljyä

noin 200-300g luomu kokojyväspelttijauhoja

noin 300-400g luomu kamutjauhoja

1rkl hienonnettua luomu kardemummaa

3rkl luomuhunajaa

1tl raffinoimatonta merisuolaa

tilkka luomuoliiviöljyä&-maitoa voiteluun (tai munan keltuainen)

Koristeluun;

Ninan terveys- mantelimassaa;

Ohje; hienonna tehosekoittimella tai sauvavatkaimella

noin 100g  luomumanteleita, lisää

1-3 rkl luomu hunajaa (ei juoksevaa),

sekoita tahnaksi. Tee tahnasta pötkylä leivinpaperin päällä. Kääräise leivinpaperi pötkylän ympärille  ja pistä kylmään tekeytymään.

(ja vatkattua luomu kuohukermaa& luomu vaniljatangon raaputettua sisusta)

Jos haluat tehdä terveys-voisilmäpullia (!?!), niinkuin me, tarvitset koristeluun myös kirkastettua voita, mascobado-sokeria, tai muuta raakaruokosokeria ja rusinoita& manteleita

Pulla resepti;

Sulata hiiva ja sokeri kädenlämpöiseen veteen kulhossa. Anna levähtää pari minuuttia. Lisää jauhot vähän kerrallaan sekä muut ainekset (ensin vatkaten ja sitten vaivaten). Vaivaa niin kauan, että taikina irtoaa käsistä ja kulhosta. Anna kohota peiteltynä lämpimässä paikassa ainakin tunnin verran. Vaivaa vähän uudestaan (tämän hoitavat hyvin lapset ja nauttivat siitä täysillä..) ja tee pikku pullia. Anna kohota pellillä peitettynä jonkin aikaa. Voitele sekoitetulla oliiviöljy-maitotikalla (tai munan keltuaisella). Jos haluat terveys-voi-silmän pulliin; paina pullien keskelle ( tai anna lasten painaa) reikä sormella. Täytä se sitten kirkastetulla voilla ja mascobadosokerilla. Lopuksi paina keskelle manteli (tai rusina). Paista 225c kullanruskeiksi (noin 8 minuuttia).

Syö joitakin pullia lohduttavan lämpiminä ja huomaat taas, että juuri tässä hetkessä on taikaa! Ja ehkä pian kaalit palaavatkin takaisin tai muutuvat prinsseiksi tai sitten prinssit kaaleiksi, kuka tietää…

Jäähdytä loput pullat ja tee niistä laskiaispullia;

Halkaise pullat ja täytä ne mantelimassa-pötköstä leikatuilla siivuilla (ja luomu vaniljalla maustetulla kermavaahdolla; kun kerran pullat ovat niin huippu-terveellisiä, voi hyvällä omallatunnolla laittaa vähän myös jotain ei-niin-terveellistä, jos haluaa…)

(Minä olen pienestä pitäen rakastanut syödä laskiaispullani laakealla lautasella kuumaan maitoon upotettuna. Mmmm!)

Ja sitten eikunvain pulkkamäkeen!

Täällä Italiassa menemme piazzalle karnevaaleihin!

Satumaista taika-kevättä kaikille!!!

Ja hauskaa laskiaisaikaa ! Buon carnevale a tutti!

Baci, Nina

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s