Ninan pikkupaprikamunakas- Frittata ai friggitelli

Rakkaat lukijani,

image

Täällä sitä taas ollaan, keitiössä.., pitkästä aikaa… Ei niin etttä olisin ihan täysin unohtanut ruoanlaiton.., (saatikka sitten teitä..!), mutta on ollut niin monenmoista syys-touhua; koulun& harrastusten alut (täällä Italiassa kun aina otta tovin ennenkuin kaikki alkaa pyörimään järjestelmällisesti, jos nyt alkaa ikinä..), laulamista, siivoamista, juu luitte aivan oikein siivoamista; minulla on uusi hurahduksen kohde..; siivous! Tiedän olen ehkä viimeinen ihminen maailmassa, jonka voisitte kuvitella hurahtavan siivoukseen.., mutta antakaas kun selitän; tartuin ihanan vaaleanpuna-kantiseen kirjaan nimeltä siivouksen elämänmullistava taika.. Ja siinäpä tosiaan kirja, jonka siivousfilosofia sopii minulle kuin nappi silmään…; kaikki lähtee siitä, että kotia tulee rakastaa, niin sekin rakastaa sinua takaisin, siis aika sama kuin syömisfilosofianikin; ruokaa tulee rakastaa ja se rakastaa sinua takaisin.., (no ainakin lehtikaali..). Ja tämä  elämää mullistava siivous saadaan aikaan niin, että heitetään pois kaikki tavarat, vaatteet, kengät yms…., joita et rakasta. Kuulostaa aika helpolta.., mutta eri asia on kun lähdet toteuttamaan tätä siivousta ja otat jokaisen vaatteen/ tavaran käteesi ja vaistosi pitäisi sanoa sinulle rakastatko tätä koko sydämelläsi vai et… Missään tapauksessa ei siis saa ajatella tarvitsetko tätä nyt tai ehkä tulevaisuudessa, vaan kaikki päätökset tulee tehdä vain tunteella.., vain sydäntäsi kuunnellen… Eikä se edes tälläiselle ylitunteelliselle pöljälle kuin minä ole ollut ollenkaan helppoa.., mitenköhän joku tosi järkevä ja ajattelevainen ihminen onnistuu tässä?? Varsinkin vaatteiden kanssa, oli kyllä vaikeaa, tällainen vaatehullu, kun olen..; siis oikeasti rakastanhan minä melkein kaikkia vaatteitani koko sydämelläni, mutta kun otin kaikki vaatteeni yksitellen kaapista, niin olihan siellä sittenkin jokunen, joka ei saanut sydäntäni läpättämään, ja sain kun sainkin aika monta jätesäkillistä vaatteitakin vietyä (niinkuin me lasten kanssa sanomme), köyhille lapsille… Nyt alan olla loppusuoralla tämän siivousmaratonin kanssa.., ja odottelen sitä luvattua SUURTA ElämänMullistusta… (Öhm.., kohta kodissani ei ole enää mitään muuta, kuin jokapuolella rönsyilevää lehtikaalia… Olen päätänyt muuten soveltaa tätä metodia myös ruoanlaiton kanssa; heti kun tuo kauan kaipaamani lehtikaaliaika on taas täällä, aion tehdä sokkotestin; otan kaikenlaisia erilaisia salaatteja ja kaaleja ja aion tunnustella niitä ja haistella ja kuvitella miltä ne maistuvat ja lopuksi maistella niitä, siis silmät sidottuina, ihan sokkona, jotta tiedän mitä näistä rakastan.., vaikka kaalien kanssa tämä on kyllä NIIN paljon helpompaa, tiedänhän jo ylivoimaisen voittajan…!).

No nyt parasta kaaliaikaa (epätoivoisesti!) odotellessa täällä Italiassa ovat paprikat vielä maukkaimmillaan, ja niitä löytyy, niinkuin tomaattejakin, monenmoisia lajikkeita. Nämä pienet chiliparikan näköiset, mutta eivät silti yhtään tuliset ,italiaksi friggitelle ja latinaksi capsicum annuum nimiset pikkupaprikat, ovat yksi suosikeistani, varsinkin paistettuina. (Jos ette löydä näitä, käyvät toki muutkin parikat).

NINAN PIKKUPAPRIKA MUNAKAS

FRITTATA AI FRIGITELLI

image

Tarvitset:

Noin 200-300g tuoreita pikku paprikoita, frigitellejä

muutaman ruokalusikallisen kasvislientä ( jos sattuu olemaan jääkaapissa omatekoista, niin se on kaikkein paras, jos ei, niin sitten luomu-kasvisliemikuutiosta..)

yhden pienen punasipulin

pari valkosipulin kynttä

pari basilikan lehteä

4 kananmunaa (luomu)

4 rkl maitoa (luomu)

2 rkl olutta (luomu)

30g parmesaaniraastetta

raffinoimatonta merisuolaa

vastajauhettua mustaapippuria

Pari nokaretta kirkastettua voita (tai oliiviöljyä)

OHJE:

Pese pikku paprikat huolella. Leikkaa ne palasiksi ja poista siemenkota.

Sulata isolla paistinpannulla kirlastettu voi. Kuullota hienonnettua sipulia siinä hetkisen ja lisää sitten hienonnetut valkosipulinkynnet ja hetken kuluttua pilkotut pikku paprikat. Kuullota hetki koko ajan sekoitellen. Suolaa ja pippuroi kevyesti, sekä lisää joukkoon myös (huom.käsin!) paloitellut basilikan lehdet. Lisää sitten tilkkanen kasvislientä, ja anna hautua kannen alla viitisen minuuttia.

image

Sekoita sillä välin isossa kulhossa munat, maito, olut, hyppysellinen suolaa ja ripaus pippuria. Vatkaa haarukalla kuohkeaksi. Lisää parmesaaniraaste.

image

Kun pikkupaprikat ovat muhineet kannen alla viitisen minuuttia, nosta kansi pois. Jos kasvislientä on vielä jäljellä, laita liesi kovemmalle ja anna kiehua niin että kaikki neste on imeytynyt pikku paprikoihin. Lisää sitten pannulle munaseos.

image

Anna munakkaan paistua hiljaisella tulella kannen alla, kunnes se on päältä hyytynyt (ja alta kauniin ruskea).

image

Kiepsauta se sitten ison paistipannun kannen avulla nurinniskoin ja paista toiseltakin puolelta kauniin kullan ruskeaksi, parisen minuutia riittää.

Tarjoile avaran siistissä (melko tyhjässä) kodissasi, anna ajatustesi lennellä vapaina ja siipien kasvaa nilkkoihisi…!

image

image

image

image

Elämän mullistavaa syksyn jatkoa!

❤     Baci, Nina