Ninan naattipastat- Orecchiette alle cime di rapa & Penne con foglie di ravanelli e tonno

Rakkaat lukijani,

Tällä kertaa aion luennoida teille siitä, miten hyödyllistä ja tärkeää (ja maukasta) olisi käyttää kaikista rakkaista kasviksistamme kaikki osat… (Varsinkin keväällä ja alkukesästä, jolloin lehdet ovat kaikkein parhaimmillaan)… Tai siis,jos muistan oikein  olen tainnut jo luennoida siitä jossain vaiheessa aiemminkin, mutta kertaus on opintojen äiti ja nyt kertaamme oikein kahden reseptin voimin…

image

Niinkuin jo tiedättekin rakastan tuoreita kasviksia (kaikkein eniten tietysti lehtikaalia!), ja haluaisin aina valmistaa niitä keittiössäni niin huolella, ettei kaikkein pieninkään osa missä virtaa energia jäisi huomiotta, vaan koko kasvin energia tulisi keittiööni, sisälleni, tekisi minulle hyvää, muutuisi minun energiakseni, omakseni.

image

Tiesittekö muuten, rakkaat lukijani, että  länsimainen lääketiede ja varsinkin lääketeollisuus on ainoa tieteen-/teollisuudenala, joka ei usko Einsteinia, ja hänen teoriaansa siitä, että kaikki on energiaa; kaikki muut teollisuudeen-ja tieteenalat ovat ymärtäneet tämän ja käyttävät tätä tietoa hyväkseen. Ainoastaan lääketiede&-teollisuus ovat jääneet Newtonin aikaan, eivätkä suostu myöntämään sitä, että  kaikkialla on energiaa; ihmisten soluissa on energiaa; ihmisten sisällä on energiaa, ihmisten välillä on energiaa, ruoassa on energiaa, vedessä on energiaa; kaikkialla on energiaa, jota voisi tutkia, ottaa käyttöön ja joka voisi tervehdyttää meidät. Testatkaapa vaikka; seuraavan kerran kun menette lääkärille valittamaan vaivojanne tai uusimaan reseptiä, ja lääkärin kysyessä teiltä mikäs vaivaa, vastaattekin: “Hyvä tohtori vaivanani on, että sisäinen energiani on jostain syystä jumittunut; en pysty ottamaan käyttööni kaikkea sitä jumalaista energiaa joka ympäröi meidät ja joka täyttää meidät ja virtaa kaikissa soluissamme , ja  joka voisi minut parantaa, voisitteko auttaa minua?” Niin katsotaan saatteko uuden reseptin täynnä positiivista parantavaa energiaa, vai kenties lähetteen psykiatriselle poliklinikalle…

image

No niin, nyt energisesti takaisin  asiaan eli naatteihin! Rakkaat lukijani, älkää heittäkö naatteja menemään! Niistä syntyy mitä herkullisinta ruokaa! Täällä Italiassa on onneksi pitkät (ja herkulliset) perinteet naattien käytöstä. Esimerkkinä mainittakoon nauriin versot/ naatit, joita ei missään tapauksessa heitetä täällä menemään, päinvastoin, niitä myydään näin keväisin torilla suurena herkkuna (ja siis ilman sitä naurista). Seuraava resepti ei olekkaan mikään oma päähänpistoni, vaan Puglian alueen perinneruokaa; Orecchiette alle cime di rapa,

Korvannipukka-pastaa nauriin naattien kera!

image

Tarvitset:

(4:lle hengelle)

400g orecchiette pastaa (minä käytin kamut-jauhoista tehtyjä korvannipukoita)

nipun tuoreita (mielellään luomu) nauriin versoja/naatteja

pari ruokalusikallista pinjan siemeniä

pari ruokalusikallista juuri raastettua kovettunutta leipää tai korppujahoa

3-4 italialaisia öljyyn säilöttyä acciuga=sardelli- filettä (Huom.tähän ei missään tapauksessa sovi pohjoismainen purkki anjovis!)

pari valkosipulin kynttä

hyvää oliiviöljyä (minä käytin myös kirkastettua voita)

raffinoimatonta merisuolaa

vastaraastettua mustaapippuria

raastettua parmesaanijuustoa

Ohje:

Puhdista,perkaa ja paloittele nauriin versot huolella.

Pistä iso pasta-kattila, jonka olet täyttänyt vedellä liedelle. Odotellessasi sen kuumenemista paahda kuumalla paistinpannulla pinjansiemenet. Kun ne ovat saaneet hiukan väriä ota ne pois pannulta ja laita samalle pannulle paahtumaan raastettu leipä/ korppujauhot ja nokare kirkastettua voita tai oliiviöljyä. Kun leipäraastekin on saanut hiukan väriä ota se pois liedeltä ja pistä sivuun odottamaan yhdessä pinjansiementen kanssa.

Kun pasta-vesi kiehuu, laita kattilaan orecchiette-pasta yhdessä nauriin naattien kanssa. Ja keitä “al dente”- kypsäksi. Sillä välin kun pasta ja naatit kiehuvat, valmista “soffritto”; pistä isolle kuumalle paistinpannulle nokare kirkastettua voita (tai oliiviöljyä) ja kuullota siinä sitten sardelli-fileet painellen niitä puulastalla, niin että ne murskaantuvat. Lisää hetken päästä hienonnettu valkosipuli. Ja kuullottele hiljaisella tulella.

Kun pasta on kypsää, kaada se ja naatit lävikköön (ota kauhallinen keitinvettä talteen, tarvitset sitä luultavasti pastasi kostuttamiseen). Kumoa sitten pasta ja naatit kuumalle pasitinpannulle sardelli-valkosipuli “soffritton” joukkoon ja anna “hypähtää” hetkinen hyvin sekoittaen. Jatka kastiketta tarvittaessa pastan ja naattien keitinliemellä. Lopuksi lisää paahdetut pinjan siemenet sekä raastettu leipä/ korppujauhot. Sekoita. Mausta maun mukaan suolalla, mustallapippurilla ja parmesaaniraasteella ja tarjoile!

Toinen naatti- kastike -reseptini on

Pastaa retiisinvarsi- tonnikala kastikkeessa!

image

Tarvitset:

(4:lle hengelle)

400g penne pastaa tai spaghettia (minä käytin speltti 50% kokojyvä-pastaa)

nipun tuoreita (mielellään luomu) retiisin naatteja

noin 200g laadukasta oliiviöljyyn säilöttyä tonnikalaa (mielellään lasipurkissa). Voit korvata tonnikalan myös kylmäsavulohi kuutioilla, sopii tähän reseptiin myös mainiosti!

italialaista (sileälehtistä) persiljaa

pari kynttä valkosipulia (tai yksi tuore “kevät-valkosipuli”)

palan purjosipulia (ei välttämätön)

tilkan valkoviiniä

oliiviöljyä (kirkastettua voita)

suolaa ja pippuria

Ohje:

Pese ja paloittele retiisin varret.

Hienonna persilja , purjosipuli ja valkosipuli. Kuullota niitä isossa kattilassa nokareessa kirkastettua voita (tai lorauksessa oliiviöljyä). Lisää tonnikala, ripaus suolaa ja tilkkanen valkoviiniä. Anna porista hetki, niin että valkoviini on melkein haihtunut. Lisää sitten retiisin naatit ja keittele hiljaisella tulella noin kymmenisen minuuttia (jos kastike tuntuu kuivuvan kokoon, lisää hiukan pastan keitinvettä). Keitä pasta “al dente” kypsäksi. Valuta lävikössä ja pistä kuumalle pannulle kastikkeen joukkoon hekeksi “hypähtämään”.

Tarjoile höyryävän kuumana tietoisena kaiken ympäröivästä energiasta!

image

Buon Appetito!

Baci, Nina                 ❤

image

image

Advertisements