Ninan kikhernekeitto- Pasta e ceci

Rakkaat lukijani,

Oikein iloista laskiaista ja karnevaaliaikaa!

Päätin postittaa laskiaisen kunniaksi yhden meidän perheen suosikkiruoista; pasta e ceci. Tästä herkullisesta keiton, padan ja pastan välimuodosta pitävät erityisesti myös lapset.  Ainoa huono puoli on, että tähän keittoon ei tule lainkaan lehtikaalia, joten minun täytyy nähdä siitä vain unia… Oikeasti..; näen usein unia, joissa laitan lehtikaalista mitä mielikuvituksellisimpia ja herkullisimpia ruokia…  Ja näin karnevaalin kunniaksi säästän teidät myös  terveyssaarnoiltani ja filosofoinneiltani. Täytyy myöntää, etten olekaan yhtään filosofisella tuulella; karnevaalina tulee vain pukeutua kauniisti ja tanssia ja viisveisata huomisesta tai huomisen paastoista.., korkeintaan nähdä ihania unia!

image

Siis suoraan resptiin:

NINAN KIKHERNEKEITTO

image

Tarvitset:

noin 300g kuivattuja kik-herneitä

Noin 200g lyhyttä pastaa (anelletti, ditalini, minä käytän speltti kokojyvä- ditalini- pastaa)

yhden ison sipulin

muutaman mausteneilikan

pari valkosipulinkynttä

palan kuorimatonta porkkanaa

palan varsiselleriä

palan purjoa (jos sattuu olemaan, ei välttämätön)

tuoreita yrttejä (esim. persiljaa, timjamia, rosmariinia, laakerinlehteä)

reilusti pecorino- ja/tai parmesaaniraastetta

raffinoimatonta merisuolaa

vastajauhettua mustapippuria

hyvää oliiviöljyä, kirkastettua voita

image

Ohje:

Pane kuivatut kikherneet edellisenä iltana likoomaan isoon kulholliseen vettä. (Niiden tulee liota vähintään 8 tuntia).

Kuori sipuli. Halkaise se. Pistele toiseen puoleen sipulista mausteneilikoita ja pane se isoon kattilaan.

image

Lisää kattilaan noin puolitoista litraa raikasta lähdevettä tai suodatettua (klooritonta) vettä (minä käytän alkalisoitua 9,5pH-vettä).   Pane kattila tulelle ja anna kiehua kannen alla. (Tästä tulee keiton liemi).

Hienonna toinen puolisko sipulista, sekä porkkana, varsiselleri, purjo ja valkosipuli.

image

Kuullota tätä “soffrittoa” kirkastetussa voissa, kunnes sipuli on pehmennyt.

image

Lisää sitten tuoreet yrtit, yön yli liotetut kikherneet ja pari reilua ripausta raffinoimatonta merisuolaa.

image

Lisää lientä kattilasta, jossa sipuli kiehuu, niin että kikherneet peittyvät. Keitä kannen alla noin 40 minuuttia, kunnes kikherneet ovat kypsiä (minä käytän paineilmakattilaa, jolloin aika lyhenee puolella, mutta oikeastaan tämä keitto kuuluisi tehdä savi-/ terracotta-padassa.) Lisäile aina välillä sipulilientä toisesta kattilasta kikhernekeiton joukkoon. Kun kikherneet ovat lähestulkoon kypsiä, lisää joukkoon pasta ja keitä “al dente”- kypsiksi. Mausta parmesaani- / pecorinoraasteella, lorauksella oliiviöljyä ja suolalla &pippurilla.

image

Buon appetito!

Baci, Nina                                 ❤

image

image

image

Advertisements