Ninan keväiset nokkos-gnocchit (&talviurheilumuistoja)

26012014883

Laskiais-&karnevaalirieha on nyt sitten ohi ja on aika suunnata katseet kohti kevättä, kaiken uudistumista;  on aika puhdistautua ja paastota ja miettiä, mitä sitä oikein tältä elämältä haluaa, miten haluaa uusiutua, mitä haluaa päättää tai olla päättämättä… On aika huomata hennot nokkosenversot ojanpientareilla, (täällä Italiassa niitä on jo, Suomessa pitää vielä jonkin aikaa odotella…) ja huumaantua aivan niistä! Minä ainakin riehaannun aivan, kun näen ensimmäiset nuoret nokkoset! Rakastan nokkosia! Melkein yhtä paljon kuin kaaleja, mutta ei nyt sentään ihan niin paljon; nokkosethan polttavat…

Kaaleista puheenollen; tapasin kohtalon oikusta Suuren  Rakkauteni Suomessa! Tein lasten kanssa pienen hiihto-, luistelu-, &pulkkailupyrähdyksen Suomeen. Ja ehdimme juuri ennenkuin kaikki lumi oli ihan sulanut tehdä kaikkea hauskaa mitä pitikin; leikkiä Tuukka Raskia, Teemu Selännettä, Iivoa, Armin Zögleriä, Carolina Kostneria… yms. Mutta kaikkein hauskinta oli kuitenkin jälleentapaaminen; Ollessamme ruokaostoksilla äitini kanssa, tuli äitini silmät loistaen luokseni; “Nina, en tiennytkään, että blogisi on näin suosittu; sinulla taitaa olla tuhansia lukijoita, katso tuonne, ei niitä ennen siellä ole ollut!” Ja siellähän ne jököttivät toinen toisensa vieressä, ryhdikkäissä riveissä lehtikaalit ja mustakaalit, (opin siis myös tällä reissulla, että siitä tummemmasta Italiassa paljon käytetystä lehtikaalista käytetään Suomessa nimeä mustakaali, mutta lehtikaali nimikin kai käy, koska ne ovat sama kasvi, mutta vähän eri lajike; elikkä minä jatkan lehtikaali sanan käyttämistä molemmista). Ja voi sitä jälleennäkemisen riemua; sydämeni hypähteli niin, etten saanut sanaakaan suustani, en siis todellakaan sanan sanaa… (Minulle ei koskaan aikaisemmin ole tapahtunut mitään vastaavaa, ai paitsi kerran, kun 13-vuotiaana istuin lentokoneessa juuri kultaa voittaneen Matti Nykäsen vieressä, enkä pystynyt, kaikkien suureksi ihmeeksi, päästämään hiiskahdustakaan…) No onneksi lehtikaalit ovat maailman viisaimpia, eivätkä kritisoi, vaan ymmärtävät, että Ninahan se siinä vain on hirvittävässä tunnekuohu myllerryksessä… Mutta jos joku muu olisi nähnyt minut, olisi hän kyllä vakavasti epäillyt mielenterveyttäni… Ostimme tietysti isot niput kaaleja. Ja äitini laittoi niistä ja luomu karjalanpaistilihoista lehtikaali-karjalanpaistin, josta tuli erityisen hyvää, kiitos lehtikaalin. Kokeilkaapa ihmeessä!

Mutta nyt takaisin tähän hetkeen ja reseptiin, jonka aion jakaa tänään teidän kanssanne; nokkos- gnocceihin!

Ensin kuitenkin vielä sananen  terveysvaikutteista; Nokkonen on useaan otteeseen valittu maailman terveellisimmäksi kasviksi; Sen C- vitamiinipitoisuus on viisinkertainen verrattuna appelsiiniin, rautapitoisuus  seitsenkertainen verrattuna pinaattiin, kalsiumpitoisuus kolminkertainen verrattuna maitoon ja piipitoisuus 60-kertainen lehtisalaattiin verrattuna! Nokkonen puhdistaa verta, poistaa raskasmetalleja elimistöstämme, edistää munuaisten toimintaa, vähentää anemiaa, laskee verenpainetta ja verensokeria. Että pureskelkaapa sitä!

Ricotta on Italialainen tuorejuusto, joka valmistetaan keittämällä hera (70-80c), tästä siis nimi ri-cotta (uudelleen keitetty). Sen konsistenssi ja ravintoarvot ovat aika samanlaiset, kuin raejuuston, elikkä siinä on vähän rasvaa ja paljon proteiineja. Terveellistä siis!

(Jos nokkosia ei vielä näy, ja olet malttamaton kokeilemaan reseptiä, voit käyttää nokkosien sijaan myös pinaattia, siitäkin tulee oikein herkullista.)

Ninan nokkos-gnocchit; (3-4 hengelle) tarvitset;

n. 250g (tai niin paljon kuin jaksat kerätä) juuri kerättyjä nuoria nokkosen versoja (Muistathan käyttää hanskoja!)  (Ja muistathan kerätä nokkoset puhtaista paikoista, ei siis saastuneiden tai lannoitettujen paikkojen läheisyydestä!)

n. 250g ricotta tuorejuustoa (minä käytän lampaanmaidosta tehtyä, koska saan sitä juuri valmistettuna luomutoriltani, mutta Suomesta sitä voi olla vaikea löytää, joten lehmänmaito-ricottakin käy)

100g  jauhoja (minä käytän vaaleita luomu kamut-jauhoja)

50g raastettua luomu parmesaanijuustoa

1 luomu muna

raffinoimatonta merisuolaa tai himalajan suolaa maun mukaan

hyppysellinen raastettua muskottipähkinää

kirkastettua voita (tavallinenkin käy)

tuoretta salviaa

22012014862

Ohje;

Puhdista ja huuhtele nokkosenlehdet. Ryöppää niitä kiehuvassa suolatussa vedessä noin 5 minuuttia. Huuhtele ne sitten lävikössä kylmällä vedellä ja hienonna.
Yhdistä isossa kulhossa nokkoset, ricotta, jauhot, raastettu parmesaani, muna, suola ja hyppysellinen rastettua muskottipähkinää.

Jos aikaa on, anna levähtää viileässä puolisen tuntia. (Minulla ei useimmiten ole, mutta olen saanut kuitenkin muotoiltua hienoja gnoccheja, ilman levähdystäkin…)

Ota ruokalusikallinen taikinaa kerrallaan ja pyörittele siitä pötkyläinen gnocchi jauhotetulla lautasella. (Huomaa, että näistä gnocheista on tarkoitus tulla aika reilun kokoisisa, paljon isompia kuin ne valmiit kaupassa myytävät gnocchit).

Kun kaikki gnochit on saatu pyöriteltyä, pistä ne kiehuvaan suolalla maustettuun veteen, ja keitä siihen asti kun ne nousevat “a galla”, eli pinnalle kellumaan.

Kun gnochit kiehuvat valmista “il condimento”, “kastike”; Sulata pari ruokalusikallista voita isolla paistinpannulla, lisää paloitellut tuoreet salvian lehdet.

Ota kelluvat nokkos-gnocchit yksi kerrallaan reikäkauhalla pois kattilasta ja pistä suoraan salvia-voisula paistinpannulle. Anna hetki “hypähtää”. Ripottele päälle vielä hiukkasen raastettua parmesaania.

Eccoli!

22012014863

Buon appetito!

Puhdistavaa uusiutumista nokkos-gnocchien kera!

Tänä keväänä minä olen päättänyt kuunnella sydämeni  ääntä… Niin, tai siis oikeastaan sydämeni on päättänyt puolestani ja komentaa minua; “Nyt saat kyllä  luvan viimeinkin kuunnella minua!”, se sanoo, “Sykin niin lujaa, ettei sinulla enää ole muuta mahdollisuutta!”

Baci, Nina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s