Ninan hyödyttömän hurjat haukipullat- Le polpette di luccio

 

 

Rakkaat lukijani,

image

Hauki on kala!

image

Tänä kesänä olen saanut toistella sitä monen monta kertaa….; Aina kun olen ollut mökillä yksin lasten kanssa, on katiskassa ollut hurjaakin hurjempi tappajahauki (kalajutuissahan saa aina vähän liioitella.. 😉 ). Niinpä oma kalamieheni Sepe onkin aivan iki onnellinen ,kun pääsee mamman kanssa katiskalle, koska se tietää varmaa haukisaalista… Ja mammahan ei pysty missään tapauksessa tappamaan eläviä olentoja… (Tiedän, onhan se vähän tekopyhää, että pystyy laittamaan ruokaa kuolleesta kalasta,  mutta ei tappamaan sitä, mutta onhan tässä maailmassa paljon muitakin paljon tekopyhempiäkin asioita…). Jotenkin vain en kykene siihen… Joten urhea kalamieheni (Sepe 7v.) on hoidellut tappamisen ja perkaamisen aivan itse, (on ollut tietysti vähän pakko, koska toinen, mamman suosittelema vaihtoehto olisi päästää kaikki isot hauet takaisin järveen… Mälsää!). Ja kaikkien näiden hauki on kala toistojen jälkeen, olen saanut tehdä vaikka minkämoisia haukiruokia;  uunihaukea, paistettua haukea, savustettua haukea, (erästä lempi haukiruokaani en kuitenkaan ole päässyt valitettavasti tekemään, enkä maistelemaan; jo edesmenneen rakkaan Vaarini bravuriruokaa; savusaunahaukea, joka on siis NIIN hyvää, yksi ehdottomista lempiruoistani..!).

image

Näistä kehittelemistäni haukipullista tuli kuitenkin niin hyviä, että päätin jakaa reseptin teidän kanssanne, jo siitäkin itsekkäästä syystä, että en unohtaisi itse sitä… 🙂 Ja myös siksi, että nämä sopivat tänne terveysruoka-blogiini kuin nakuutettu, koska näitä pyöryköitä ei ollenkaan paisteta vaan ne keitetään terveellisesti yrttiliemessä suussasulavan pehmeiksi.

image

Lisukkeeksi sopivat erinomaisesti kanttarellit, joita niitäkin olen tänä kesänä saanut perkailla, (no niitä ei ainakaan tarvitse tappaa…), kiitos taas vannoutuneen sienimieheni Sepen, joka on onnistunut jo kesäkuun lopulta asti pitämään kanttarellivarastomme täysinä ja löytänyt kanttarelleja niin mökiltä (metsäretkiltä), kuin kaupungistakin (pyörätien laidalta Espoosta), ja muilta kesäretkiltä; (esimerkiksi Muumimaasta !?!), jne.

image

 

Tänä kesänä olen siis saanut toistella lukuisia kertoja; hauki on kala, kanttarelli on sieni, lehtikaali on kaali, unelmat ovat unelmia, perhosen siiven välähdys vain sekunnin sadasosan harhaa, niin kuin rakastava katse  (ja voi silti täyttää koko sydämen, valaista koko elämän, antaa sille tarkoituksen), arjen tulee olla  hyödyllistä, kiireistä, “tuloksellista”…  Olenko jo oppinut??? Jaa-a, toivossa on hyvä elää…!

(Onneksi unelmilla on siivet! Ja onneksi juuri kaikkein kauneimmat ja tärkeimmät asiat  tässä elämässä kumpuavat juuri “toimettomuudesta ja hyödyttömyydestä”!)

 

image

 

 

Onneksi ihmiselle on annettu kyky huumoriin ja elämästä nauttimiseen; ihmiselle on annettu sydän, sielu ja aivot, jotta hän voi tuntea asioita ja pohtia niitä; ihmisen ei tarvitse syödä pelkästään pysyäkseen hengissä, vaan myös tehdäkseen elämästään hyvän, kauniin ja oikeanlaisen. Ihminen voi valita, voi nauttia tietäen, että juuri tämä tekee minulle hyvää, tästä saan voimaa jaksaa ja hyvän mielen!

 

NINAN HYÖDYTTÖMÄN HURJAT HAUKI ON KALA-PYÖRYKÄT

 

tarvitset;

hurjan keskikokoisen hauen

lorauksen kermaa

pari lusikallista korppujauhoja

munan

himalajan suolaa (tai raffinoimatonta merisuolaa)

vastajauhettua valkopippuria

tilliä

puolikkaan sitruunan raastetun kuoren

tilkan valkoviiniä

tuoretta lähdevettä

kasvimaan yrttejä (rakuunaa, timjamia,persiljaa, valkosipulia jne.)

pari laakerinlehteä

5 kokonaista valkopippuria

image

 

Ohje;

Fileroi hauki. Jauha hauki, muna, kerma, korppujauhot monitoimikoneessa (minä käytin näin mökillä sauvasekoitinta ja se toimi ihan hyvin) hienoksi, tasaiseksi massaksi. Mausta tillillä, raastetulla sitruunan kuorella, suolalla ja pippurilla. Pyörittele rauhassa pulliksi. Pistä isolle korkeareunaiselle paistinpannulle kiehumaan noin puoli litraa vettä, tilkkanen viiniä, noin puolitoista teelusikallista suolaa, yrttejä ja valkopippurit. Kun liemi kiehuu, laita liemeen pannulle haukipullat ja keitä noin kymmenisen minuuttia.

image

Nosta kypsät  haukipullat liemestä tarjoiluastialle ja tarjoile ne kirkastetun voin tai oliiviöljyn, tillin, paistettujen kanttarellien sekä uusien perunoiden kanssa.

image

Herkullisia haukipullahetkiä!

 

image

Ja kaikille teille joilla jo koulut ja työt ovat alkaneet; hyvää kiireetöntä, inhimillistä, unelmarikasta ja hyödyttömän suloista arkea!

 

Baci, Nina       ❤

image

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.