Ninan hirvittävän terveellinen kurpitsakakku- La torta di zucca e cachi

Rakkat lukijani,

image

Tässä se tulee; hirvittävän salainen, hirvittävän herkullinen ja erityisen hirvittävän terveellinen Ninan kurpitsakakku!!

image

Tässä kakussa ei ole lainkaan sokeria, eikä munia, eikä voita tai muita pahoja rasvoja, ne on kaikki korvattu Halloweenin kunniaksi vamppyyrien hampailla, hämähäkin seiteillä, sammakon koivilla ja….

image

Ok.Ok.Ok, scherzetto! Kepponen! Mutta tämä kakku ON oikeasti tosi terveellinen, ( ja silti, tai ehkä juuri siksi paras ja mehukkain kurpitsakakku, mitä olen ikinä tehnyt/ syönyt). Kun laitoin tätä kakkua evääksi lapsille kouluun (täällä Italiassa äidit evästävät lapset kouluun), tyttäreni Perla (6v.) kertoi minulle, että hänen selittäessään vierustoveri-ystävättärelleen juurtajaksaen, mistä kakku oli tehty, oli koko luokkaan levinnyt ihmeellinen hiljaisuus (joka on kyllä todella harvinaista italialaisessa koulussa..), ja kaikki, ihan kaikki olivat kuulemma jääneet suu auki kuuntelemaan mistä eriskummallisista aineksista tämä kakku oikein olikaan tehty… (Nyt opettajakin haluaa yhden kurpitsakakun maistiaisiksi…). Muutenkin alkavat lasteni Sepen ja Perlan välipalat olla jo aika kuuluisia, jos ei koko kylässä niin ainakin koko koulussa. Yleinen käytäntö täällä Italiassa on, että koululaisten välipala on esimerkiksi valmiiksi pakattu briossi tms. helppoa ja nopeaa. Meillä on ollut kaikkenlaista hassua, mitä äidin päähän on pälkähtänyt laittaa… Kerran laitettuani eväisiin lehtikaali-chipsejä, Perlan suurta herkkua, luulivat luokkatoverit  Perlan syövän kuivuneita syksyn lehtiä.., (mutta mitä muuta nyt suomalaisten voisi olettaakkaan syövän välipalaksi…). Poikani Sepen opettaja kertoi tässä muutama päivä sitten, että kun Sepe avaa eväspakettiaan, koko luokka (opettaja mukaan lukien), odottaa innolla mitäköhän “suomalaista” ruokaa tänään on luvassa… Eikä kiinnostusta vähennä ainakaan se, että lasten välipalat on pakattu ihaniin söpöihin japanilaisiin välipala astioihin, jotka löysin heille kesällä tuliaisiksi Ruotsista ja joissa on astiaston kanssa saman sävyiset syömäpuikot mukana, joten lapset syövät välipalansa puikoilla…, ainakin Sepe, Perla käyttää puikkoja enemmänkin kampausten tekoon… Jotenkin minusta on vain niin hauska laittaa heille tämä yllätys-välipala, ja aivan inspiroidun siitä koko  äidinrakkauteni voimalla… (Koska oikeastaan mitä muuta ruoanlaitto onkaan, kuin itsensä ja lähimmäistensä rakastamista, yksi kauneimmista rakkaudenosoituksista!). Ja ihanin palkkio tästä “vaivasta” on kyllä se, kun lapset tulevat silmät hehkuen koulusta; “Mamma oli niin ihana välipala!”.

image

No niin takaisin kurpitsakakkuun. Pääaines kakussa on siis kurpitsa. Kurpitsa on erityisen vanha, alunperin keski-amerikkalainen viljelykasvi. Meksikosta on löydetty kurpitsan siemeniä, jotka ovat peräisin vuosilta 6000 eKr. Kurpitsassa on paljon eri vitamiineja; C-, E-, K-, J-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, ja erityisesti A- vitamiinia, kupillisessa kurpitsasosetta on 200% päivittäisestä A-vitamiinin tarpeesta. Kurpitsassa on myös betakaroteenia, joka muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi, se on vahva antioksidantti, joka taistelee siis vapaita radikaaleja vastaan, suojelee soluja niiden ikääntymiseltä, tukee verenkiertojärjestelmän toimintaa, sekä vahvistaa puolustuskykyä. Kurpitsassa on myös kuituja, sekä paljon mineraaleja: esim. kalsiumia, fosforia, rautaa, sinkkiä, magnesiumia ja erityisen paljon kaaliumia, jopa enemmän kuin banaanissa. Kaalium auttaa tasapainottamaan elektrolyyttitasapainoa urheilun jälkeen ja saa lihakset toimimaan paremmin. Lisäksi kurpitsassa on paljon aminohappoja, joista mainittakoon tryptofaani niminen aminohappo, joka autta elimistöä tuottamaan serotoniinia ja siten se edesauttaa rentoutumista, unen saamista ja saa meidät hyvälle tuulelle. Jo antiikinajoista lähtien kurpitsan on tiedetty auttavan hermostuneisuudessa, unettomuudessa ja ahdistuksessa. Ja kaiken tämän lisäksi kurpitsan on todettu vähentävän ryppyjä!

image

Toinen erikoinen ainesosa kakussa on cachi-hedelmä, (erikoinen siksi, että niitä syödään kyllä näin syksyisin paljonkin täällä Italiassa, varsinkin täällä meidän kylässämme, joka on täynnä cachi-puita, mutta kenenkään en ole koskaan kuullut käyttävän sitä leivontaan, harmi, sillä ainakin tähän “kuiva”kakkuun se tuo ihanaa mehukkuutta ja terveellistä makeutta!). Cachi-hedelmä, viralliselta nimeltään Diosprysos kaki, Jumalten ruoka, on lähtöisin Aasiasta. Kiinassa sitä on viljelty ainakin 2000 vuotta, täällä Italiassa 900 luvulta lähtien. Cachi-hedelmät ovat hyvin makeita ja ne tulee syödä lähes ylikypsinä, siis hyvin, hyvin pehmeinä, jos ne ovat vähänkin raakoja tuo niissä oleva tanniini hedelmään kitkerän maun. Cachi hedelmissä on paljon sokereita, kuituja, vitamiineja; C-,E-& A-vitamiinia ja betakaroteenia, sekä mineraaleja; kalsiumia, fosforia, magnesiumia,rautaa, sinkkiä, seleeniä ja erityisesti taas kaaliumia. Kuten kurpitsaa myös cachi- hedelmiä suositellaan syötäväksi kovan urheilun, rasituksen tai psykofyysisen stressin yhteydessä. Cachi-hedelmissä on hyvin paljon nopeasti imeytyviä sokereita, jotka antavat heti energiaa ja voimaa ja auttavat urheilun jälkeisessä palautumisessa. Täällä Italiassa ne auttavat elimistöämme valmistautumaan talveen ja tuovat meille siirtymäkauteen, syksyyn tarvittavaa energiaa. Cachi- hedelmät ovat myös hyväksi ruoansulatuskanavalle; ne pehmentävät vatsahappojen vaikutusta. Lisäksi Cachi- hedelmät vahvistavat vastustuskykyä ja puhdistavat maksaa ja elimistöä. Cachi-hedelmissä on lykopeeniä, joka suojelee syöpä-, sydän-. ja verisuonitaudeilta ja on hyväksi myös ihollemme; cachi-hedelmästä saat täydellisen ihanan, luonnollisen kauneusnaamion; Levitä murskattu cachi-hedelmä kasvoillesi ja levähdä se kasvoillasi kymmenisen minuuttia ajatellen kauniita asioita, pese cachi-hedelmä kasvoiltasi ja olet valmis säteilevän kauniina ihanaan Halloween-iltaan… (Tehosta vaikutusta syömällä myös oikein iso viipale tätä kakkua… Ja olet taatusti illan kaunein vamppyyritar… Vau! En ollut tullutkaan ajatelleeksi,että tämä kakkuhan onkin kauneuskakku!  Olen keksinyt kauneuskakun!!!)

image

NINAN HIRVITTÄVÄN TERVEELLINEN KURPITSA-CACHI-KAUNEUSKAKKU

image

Tarvitset:

Kosteat ainekset;

noin 3dl kurpitsasosetta

yhden kypsän cachi-hedelmän

6 rkl oliiviöljyä

2 dl vaahterasiirappia (tai juoksevaa hunajaa)

1 rkl omenaviinietikkaa

Kuivat ainekset;

4 dl kokojyvä spelttijauhoja

2 dl vaaleaa kamutjauhoa (tai vaaleaa spelttijauhoa)

2 rkl Chian siemeniä

1/2 tl raffinoimatonta merisuolaa

1 tl leivinjauhetta (mielellään luomu)

1 tl ruokasoodaa

1tl jauhettua vaniljaa/ vaniljatangon raaputettua sisusta

2 tl jauhettua kanelia

2 tl jauhettua inkivääriä

2 tl vastajauhettuja kaardemumman siemeniä

1/2 tl vastaraastettua muskottipähkinää

1/2 tl jauhettua mausteneilikkaa

image

Ohje;

Valmista ensin kurpitsasose;

image

Halkaise kurpitsa (minä käyti tähän “butternut squash”- lajiketta) ja poista siitä siemenet. (Kurpitsan siemenetkin ovat muuten hurja terveellisiä, varsinkin raakoina; jos tarvitse lisäenergiaa leipomiseen, älä heitä niitä pois vaan popsi muutama sellaisenaan ja huomaat, että leipominen sujuu kuin siivillä!). Paahda kurpitsaa 200c asteisssa uunissa, kunnes se on kypsä ja pehmeä. Aika riippuu kurpitsasi koosta. Keskikokoisella/ pienehköllä kurpitsalla tähän kuluu reilut puolisen tuntia. Kun kurpitsa on kypsä ota se pois uunista, anna jäähtyä hiukan ja kaavi lusikalla kurpitsan sisus. Ota talteen tarvittava määrä. Lopun soseen voit käyttää kurpitsakeittoon, kurpitsarisottoon, kurpitsagnoccheihin, oranssiin aamusmoothiin jne., jne.

image

Pane kurpitsasose ja kaikki muut kosteat ainekset, paitsi omenaviinietikka, monitoimikoneeseen ja sekoita tasaiseksi.

Yhdistä kuivat ainekset. Ja sekoita ne sitten märkien ainesten joukkoon. Lopuksi vatkaa oikein lujalla teholla mukaan omenaviinietikka.

Kaada seos voideltuun kakkuvuokaan ja pistä 180c asteiseen uuniin. Paista kunnes kakku alkaa irrota reunoista ja saa kullankeltaisen värin. (noin 30-40min.). Kokeile kypsyys vielä tulitikulla.

image

Tarjoa heti haaleana.

Tai anna jäähtyä ja koristele.

image

Hirvittävän Hauskaa Halloweeniä!

image

Buon Halloween!

Ja Rauhaisaa Pyhäinpäivää!

Baci, Nina                     ❤

image

Ps. Jos teille käy niin kuin minulle, että liian innokas pikku-apulainen vie täydellisen Halloween-kakun innosta hyppien pöytään, ja pudottaa sen lattialle, niin älkää saako raivaria…(öhm…), vaan kääntäkää huono asiaa positiiviseksi mahdollisuudeksi, (ainakin pahimman suutahtamisen mentyä ohi…) ; Viimeinkin hyvä syy kokeilla kakkutikkareiden tekemistä!

Pyörittelimme tuhotusta kakusta palloja, jotka kastoimme sulatettuun tummaan suklaaseen, pyörittelimme pallot suklaarouheessa tai nonparelleissa ja koristelimme ne hämähäkeiksi & ötököiksi lakritsalla ja suklaahelmillä. Meidän kurpitsakakkumme on tänä Halloweeninä siis näin hirvittävän näköinen…:

image

image

image

(Kaikella on aina tarkoituksensa! Ei mitään niin pahaa, ettei jotain hyvääkin!)

Advertisements