Ninan cardi-risotto Risotto ai cardi

Rakkaat Lukijani,

Oikein hyvää alkanutta vuotta kaikille teille!

Minun vuoteni lähti liikkeelle ihanissa Suomen paukkupakkasissa, (niinkuin varmaan monen muunkin teistä..)

image image image

imageimage

ja jatkui sitten Italian lämpöön.. Ja kulttuurishokkihan (ainakin hurja  “shock termico”) siitä oli kyllä seurauksena…; Espoon -27 asteesta (joita nyt lämmöllä muistelen…), jouduin Italian +19 asteeseen… No yritetään kestää…, itse asiassa tätä kirjoittaessani ovat ilmat täällä Italiassakin alkaneet käydä kirpeämmiksi ja voihan hyvinkin olla, että tänne vielä jossain vaiheessa sateleekin lunta… (Ja se on sitten ihan oma lukunsa se; jos niin käy kaikkialla on kaaos, siis vielä enemmän kaaos kuin yleensä…; mikään ei enää toimi, mihinkään ei pääse, koulut ovat suljettuina, kaupoista loppuu ruoka..,jne. No jäämme odottelemaan..!)

Näin vuoden alussahan olen perinteisesti intoutunut  saarnaamaan jostakin tervehdyttävästä asiasta.Enkä nytkään aio tehdä poikkeusta… (Saarnoista puheen ollen..; Poikani Sepe, 7v. aloitti täällä Italiassa kolme vuotta kestävän Katekismus-koulun, se on  rippi-/pyhäkoulun tapainen kerran viikossa käytävä kerho/koulu, jonka päätteeksi sitten kymmenvuotiaana saa ensimmäisen ehtoollisen ja pääsee ripille. Viime sunnuntaina olimme sen alkajaisiksi järjestetyssä Jumalanpalveluksessa, jossa pappi saarnasi niin ihanasti ja viisaasti siitä, miksi Jeesuksen ensimmäinen ihmeteko oli muuttaa vesi viiniksi Kaanaan-häissä…; sen tähden, että se juuri on yksi tärkeimmistä ihmeistä; pystymme kyllä hyvin elämään vedellä, mutta viini tuo elämään juhlan, sillä viini on sama kuin rakkaus; pystymme  elämään ilman rakkautta, mutta rakkaus tekee elämästä iloista, elämisen arvoista, vie surun pois, juhlistaa elämää ja nostaa sen toiselle tasolle…), no niin, siis takaisin terveyssaarnaamiseen; viime vuonna taisin intoutua lehtivihreästä eli klorofyllistä nyt olen löytänyt uuden kiinostuksen kohteen; glutationin!

image

Glutation on kaikkein tärkein molekyyli, jota tarvitset pysyäksesi terveenä ja vastustuskykyisenä. Tämä kaikkien antioksidanttien äidiksi kutsuttu molekyyli suojelee  sydän-ja verisuonitaudeilta, syöviltä,  dementialta, Alzheimerin-taudilta, autismilta, astmalta, sokeritaudilta, autoimmuunisairauksilta, kroonisilta tulehduksilta, Parkinsonin taudilta, ennaltaehkäisee maksa- ja munuaissairauksien syntyä  sekä puhdistaa elimistöämme, vahvistaa  vastustuskykyä ja hidastaa vanhenemista. Ei siis mikään ihan mitäänsanomaton pikku molekyyli..! Hyviä uutisia on, että oma kehomme tuottaa glutationia, (joillakin ihmisillä enemmän ja joillakin ihmisillä, joilla geenit eivät ole pysyneet evoluution tai siis ihmisen saastuttamisen kintereillä, vähemmän).  Huonoja uutisia on, että stressi, ikääntyminen,huonot elintavat ja varsinkin saasteet ja myrkyt vähentävät kehomme kykyä tuottaa sitä. Siksipä meidän tuleekin miettiä mitä me pienet ihmiset voisimme tehdä, että tuo pienenpieni molekyyli jaksaisi taas tuottaa itseitseään. Me voisimme ensinnäkin  rakastaa Äiti-Maatamme ja tehdä kaikkemme vähentääksemme maapallomme saastuttamista ja myrkyttämistä,  sitten voisimme rakastaa myös lähimmäistämme ja  itseämme toimimalla niin, että kehomme tuottaisi tarvittavat määrät glutationia; Tutkimukset ovat osoittaneet, että tärkeä  asia, millä voi vaikuttaa elimistön glutationin tuottoon on käyttää rikkipitoisia ruoka-aineksia päivittäin ruoan valmistuksessa;  kaikkia kaaleja, sipuleita ja valkosipulia! (Kannattaa siis tehdä niinkuin minä; rakastaa lehtikaalia yli kaiken,  koko sydämellään ja syödä sitä aina kun mahdollista; Kiitos lehtikaali, että olet olemassa!!!). Lisäksi on hyvin tärkeä liikkua päivittäin. Myös tärkeitä tekijöitä glutationin tuottamisessa ovat C-,E-, ja B-vitamiinit sekä seleeni. Jotkut tutkimukset osoittavat myös,että maidon hera edesauttaa glutationin muodostumista.

Glutationia voi nykyään myös ostaa ravintolisänä, mutta ongelma siinä on, että glutationin muodostuminen elimistössä on niin monen tekijän summa, että usein pelkällä glutation- ravintolisällä ei saada juuri paljoakaan hyötyä.

Kasveista, jotka edistävät glutationin tuotantoa (ja puhdistavat maksaa) on mainittava ohdake-sukuiset kasvit eli cardit; esimerkiksi violettikukkainen maarianohdake (silybum marianum), jota ei kyllä ole tullut kokkailtua (vielä..). Täällä italiassa on pitkät perinteet  ohdake-sukuisten kasvien käytöstä herkullisen ruoan valmistuksessa, esim. latva-artisokat kuuluvat myös ohdake-perheeseen. Mutta nyt kun latva-artisokka kautta täällä pohjoisemmassa Italiassa vasta odottellaan, valmistamme ruokaa kauden ohdake-kasvista kardoonista (italiaksi cardo). Teen niistä aina talvisin maukasta, hivenen kirpeähköä cardi-risottoa, joka on yksi lempiruoistani. ( Ja lapsetkin syövät tätä  risottoa mukisematta; cardit on soseutettu tehosekoittimella, niin että mitään epäilyttäviä vihreitä  palasia ei ole näköpiirissä..!) Tässä teille resepti:

NINAN CARDI-RISOTTO

image

Tarvitset:

kookkaan (noin puolen kilon painoisen) kardoonin

pari kynttä valkosipulia

pari tippaa sitruunamehua

sipulin

noin 400g täysjyvä risotto- riisiä

puoli lasillista valkoviiniä

noin litran kasvislientä (paras risotto tulee itse tehdystä liemestä, ks.ohje latva-artisokka risottoni yhteydestä)

noin 80g vasta raastettua parmesaanijuustoa

raffinoimatonta merisuolaa

vastajauhettua mustaapippuria

oliiviöljyä, voita, kirkastettua voita

Ohje;

image

Pese ja kuori tarvittaessa (vähän samaan tapaan kuin raparperin varret) cardit. Paloittele pieniksi palasiksi ja siirrä palaset heti leikattuasi isoon vesikulhoon, johon on puristettu pari tippaa sitruunamehua. (Näin palaset eivät tummu).

Kuullota valkosipulinkynsi pienessä/keskikokoisessa kattilassa kirkastetussa voissa (tai oliiviöljyssä). Lisää sitten cardin palaset, mausta suolalla, kuullota hetki ja lisää sitten tilkka vettä, niin että kardoonin palaset melkein peittyvät. Anna kiehua kannen alla kunnes cardit ovat pehmenneet, noin puolisen tuntia. Soseuta kypsät cardit (tai 3/4 osaa cardeista jos haluat jättää osan kokonaisiksi palasiksi valmiin risoton koristeluun) tehosekottimella tai sauvavatkaimella.

Valmista risotto:

image

Kuullota kirkastetussa voissa (tai oliiviöljyssä) hienonnettu sipuli ja valkosipulinkynsi isossa kattilassa (minä käytän paineilma-kattilaa). Lisää sitten riisi (kaksi kourallista per ruokailija) ja kuullota taas hetki. Lisää tilkka valkoviiniä ja anna kiehua hetki, niin että valkoviini on  melkein haihtunut. Lisää sitten cardi-sose sekä kasvisliemi vähän kerrallaan, niin että riisi peittyy ja pysyy koko ajan kosteana. Keitä kunnes riisi on “al dente”-kypsää. Loppuvaiheessa lisää raastettu parmesaani, suolaa ja pippuria maun mukaan, sekä nokare voita tai loraus hyvää oliiviöljyä. Tarjoile höyryävän kuumana parmesaaniraasteen kera (ja jos haluat koristele odottamaan jättämilläsi cardin palasilla).

Buon appetito!

Baci, Nina                               ❤

image