Ninan älyttömän yksinkertainen tuore-borlotti-papupasta / Pasta con sugo di fagioli borlotti freschi

Rakkaat lukijani,

minusta on tullut ihan älyttömän älykäs!

Jo oli aikakin! Voiko se mitenkään olla mahdollista? Sanotte tietenkin te rakkaat lukijani…

Mutta totta se on; maailmankaikkeuden viimeisimpien ihmisten joukossa olen minäkin siirtynyt älyaikaan..;

Rakkaat lukijani, kaikkien pahojen puheitteni jälkeen.., jouduin viimein syömään sanani, alistumaan kohtalon tahtoon ja ottamaan vastaan lahjan; ÄLYPUHELIMEN. Nyt minullakin on ystävä, joka ei koskaan jätä minua pulaan, joka ratkaisee kaikki ongelmani tuossa tuokiossa, jolle en koskaan suutu äkkipikaisuuksissani… (ÖHM…).

Ja itseasiassa samaisen lahjan saivat myös rakkaat lapsukaiseni Sepe ja Perla, joten nyt perheemme älykkyyden määrää ei voi kyllä kukaan enää epäillä…

image

Ja samaan syssyyn kohtalon oikusta kadotin myös rakkaan Pöljä-hattuni, jota olen uskollisesti käyttänyt viimeisen viidentoista vuoden ajan. Se oli ihan tavallinen hattu muuten, mutta siinä luki oranssilla PÖLJÄ (kätevä muuten ulkomailla ollessa, jos haluaa, että suomalaiset tunnistavat… ). Se oli ostettu Pöljän pysäkiltä Savosta. (Savossa, Suomen italialaisimmassa paikassa on todellakin paikka nimeltä Pöljä). Joten nyt en voi enää perääntyä…; en voi olla enää pöljä; (enkä voi jäädä toiseksi puhelimelleni), joten;

On oltava älykäs!

Älykkäänä naisena olen tehnyt lasteni kanssa ihania syysretkiä ja kerännyt  syksyä varten talteen kastanjoita, pähkinöitä ja omenoita…

image

image

image

..Ai niin, ne kastanjat, pähkinät ja omenat:

image

image

image

image

image

Älykkäänä naisena olen varustanut lapseni energisinä koulun alkuun…

image

..Ööö, siis tässä:

image

Älykkäänä naisena olen saanut aivan uskomattoman ihania älypuhelin viestejä älyttömän ihanilta lapsiltani…

Tämä tuli tyttäreltäni Perlalta:

Perlan viesti

Ja tämä pojaltani Sepeltä:

Sepen viesti

Älykkäänä naisena olen muistanut, että yksinkertaisuus on aina kaikkein tärkeintä;  kaikkein paras ruoka tulee ehdottomasti kaikkein yksinkertaisimmista (ja tuoreimmista) aineksista. Ja kaikkein kauneimmat vaatteetkin ovat aina ne kaikkein yksinkertaisimmat… (Ok, tämä ei ehkä kuulunutkaan enää älykkään naisen listaan… Ei voi olla totta; älykkäänäkin naisena minulla menee pää vielä aivan pyörälle kauniista vaatteista…! Älkää nyt vain sanoko, että se menee pyörälle vielä myös lehtikaalista..! No,ei kai kukaan nyt voi olla ihan täydellisen älykäs, vai…?).

Siis juuri tuo yksinkertaisuus on se perus italialaisen ruoan salaisuus; yksinkertaisuus ja tuoreus, sukupolvilta toisille kulkeutuva yksinkertaisen herkullinen keittotaito. (Niinkuin myös italialaisen muodin ja eleganssin salaisuus on juuri tuo samainen yksinkertaisuus ja sukupolvilta toisille kulkeutuva hyvin istuvien, silmää hivelevien leikkausten käsityötaito…, EI, EI,EI,eipäs nyt taas eksytä aiheesta ja hairahdeta valitsemaltani kylmän älykkäältä harkitsevaiselta polululta… Eikö kukaan muuten voisi keksiä Pöljä-puhelinta..???).

Sen tähden halusinkin jakaa teidän kanssanne seuraavan pastakastikkeen reseptin, joka todistaa taas mielestäni italialaisen keittiön hienon perusajatuksen, sen ytimen; erinomaisen ruoan ei tarvitse olla valmistettu kuka tietää mistä superhienoista ja- kalliista aineksista, riittää kun osaa yhdistellä (vähätkin) ainekset hyvin, riittää, että käyttää mielikuvitusta ja luovuutta ja lopputulos voi olla jotain todella ainutlaatuista  pienellä budjetillakin..; ruoan ei tarvitse olla supererikoista ollakseen superherkullista; italiassa kaikki syövät melkein aina erinomaista ruokaa, ( ei niinkuin usein Suomessa, että arkena syödään vähän miten sattuu ja sitten mennään huippukalliisiin huippuhienoihin ravintoloihin joskus syömään..). Ei, italiassa ruoka on aina hyvää ja palvelu toimii useinmiten moitteettomasti, (niin huoltoasemilla, kuin luksusravintoloissakin) ja ruokailu huippuhienoissakin ravintoloissa on melkein aina jotenkin “maanläheistä”, inhimillistä; ihmisiähän me kaikki vain olemme.. ei hienostelu ja jäykkyys mitenkään lisää ruuan maistuvuutta, vai mitä?

NINAN ÄLYTTÖMÄN YKSINKERTAINEN TUORE-BORLOTTI-PAPU-PASTA

image

Tarvitset;

noin 300g kuorittuja tuoreita borlotti-papuja

“il trito”, eli palan varsiselleriä, palan kuorimatonta porkkanaa, sipulin, pari valkosipulin kynttä, tuoreita yrttejä (laakerinlehden, rosmariinia, timjamia)

pienen nipun basilikaa (jokunen lehtikin riittää)

noin 4-5 kypsää (saavat olla ylikypsiäkin)  tomaattia. Tai purkin kuorittuja tomaatteja.

reilusti raastettua pecorino tai parmesaani- juustoraastetta (noin 30-40g)

oliiviöljyä (minä käytin myös nokareen kirkastettua voita kuullottamiseen)

suolaa (mielellään raffinoimatonta merisuolaa) ja pippuria (jos haluat tulisuutta, niin pepperoncinoa)

Ohje;

Aloita kuorimalla pavut. Tämä on ruoan työläin osio, mutta toisaalta myös ihanin, sillä nämä pavut ovat niin täydellisen kauniita tuoreina, (valitettavasti kypsennettäessä ne menettävät kauneutensa), jokainen papu on erilainen aivan hennon vaaleanpunaisista vivahteista  syvän viininpunaiseen saakka. (Tuntuu, melkein kuin kuorisi timantteja tai jalokiviä..). Muista siis nauttia täysillä tästä kuorinta-hetkestä ja jokaisesta papu-ihmeestä!

image

Kalttaa tomaatit, (jos käytät tuoreita); upota ne hetkeksi kiehuvaan veteen. Nosta pois ja  kuori.

Valmista sitten “il trito”; hienonna varsiselleri, porkkana, sipuli, valkosipuli ja mausteet.

Kuullota kirkastettu voi tai oliiviöljy isossa kasarissa (minä käytän paineilmakattilaa, jolloin pavut kypsyvät nopeammin).

Lisää sitten pavut.

image

Ja hetken kuluttua kaltatut paloitellut tomaatit.

image

Suolaa ja pippuroi. Ja lisää sitten tilkka vettä, niin että pavut juuri ja juuri peittyvät.

Revi käsillä puolet basilikan lehdistä mukaan kastikkeeseen. Säästä loput lehdet  siihen asti, kun kastike on melkein valmista. Basilika lisättynä alkuvaiheessa tuo kastikkeeseen aromia ja loppuvaiheessa ihanaa tuoksua. Muistathan, että basilikaa EI saa koskaan leikata veitsellä eikä saksilla!

Sulje kansi ja keitä, kunnes pavut ovat kypsiä, noin puolisen tuntia.

Keitä haluamasi pasta suolalla maustetussa vedessä “al denteksi”. Minä käytin speltti-penne-pastaa. Tähän kastikkeeseen sopivat kaikki lyhyet pastat, esimerkiksi hyvin käyvät myös “pipette rigate”, tms.

image

Kypsennyken loppuvaiheessa ota kansi pois kastikkekattilasta ja anna porista vielä hetki, niin että liika neste haihtuu. Lisää sitten parmesaani-, tai pecorinoraaste, loput basilikat ja loraus oliiviöljyä.  Lisää keitetty pasta kastikkeeseen. Sekoita hyvin, niin että kastike ehtii imeytyä pastaan. Nosta pois liedeltä. Ja tarjoile hyvän Sangiovese- tai Chianti- punaviinin kera.

image

Buon appetito!

Älyttömän energistä syksyä!

image

image

image

image

Baci, Nina         ❤

image

Advertisements