Ninan aamusmoothie & kertomuksia kukista ja mehiläisistä

image

Hyviä uutisia kaikille allergikoille;

Olen tehnyt siitepölykokeiluja…

Ja saanut erinomaisia tuloksia!!!

Pojallani Sepellä on ollut hurja siitepölyallergia joka kevät. Täällä Italiassa se on alkanut jo tammikuun puolessa välissä, kestänyt aina touko-, kesäkuuhun, ja pahimmassa tapauksessa jatkunut koko kesän.

Tänä vuonna ryhdyin tuumasta toimeen; päätin heittää antihistamiinit roskakoriin, ja tammikuun alussa aloitin puhtaiden, mehiläisten keräämien”siitepöly pallosten” (italiaksi polline) lisäämisen Sepen aamupuuroon. Ja arvatkaapa mitä, Sepellä ei ole ollut MINKÄÄNLAISIA allergia-oireita, ei yhtään mitään! En huijaa! Ihan totta! Ei ole tarvinnut kaivella antihistamiinejakaan roskiksesta… Eli joko hän on saanut ihmeparantumisen tai sitten pollinet toimivat.

En tiedä oikein miksi tätä siitepölyä suomeksi kusutaan, siitepöly sanastahan tulee mieleen pölyävä, aivastuttava, nenää kutittava paha asia, mutta tämä siitepöly on jotain aivan muuta; Se on sitä siitepölyä, jonka, mehiläiset ovat keränneet kukista ja muodostaneet siitä sylkensä avulla pieniä palloja, jotka ne kuljettavat ravinnoksi takajaloissaan olevassa kopassa mehiläispesään. Nämä siitepöly-pallukat kätkevät sisäänsä kukkien koiraspuoleisen lisääntymisaineksen , jossa on kaikki elämän alulle  tärkeät ainekset; näissä pienenpienissä palleroissa on siis koko elämän ydin! Polline-pallot ovat täyttä terveysruokaa ja hyväksi muillekkin kuin allergikoille; ne sisältävät ruoansulatukselle tärkeitä entsyymejä, runsaasti proteiineja, vitamiineja (mm. sitä B-12 vitamiinä, jota tiukkaa kasvisruokavaliota noudattat eivät välttämättä saa tarpeeksi), mineraaleja, aminohappoja, flavonoideja, karotenoideja, sekä paljon erilaisia ainesosia, joita kaikkia ei vielä ole edes tunnistettu, mutta joiden epäillään olevan hyvin tärkeitä terveytemme kannalta. Siitepöly-pallot auttavat yleiskunnon kohotuksessa, lihasvoiman kehittämisessä, veriarvojen paranemisessa, miehillä eturauhasvaivoissa ja seksuaalisen kyvyn ylläpidossa sekä naisilla hedelmällisyyden lisäämisessä. Siitepöly vaikuttaa suotuisasti paksusuolen bakteerikantaan ja on siksi hyväksi esim. antibioottikuurin jälkeen. Lisäksi siitepölystä on apua närästykseen ja liikahappoisuuteen, koska sen on havaittu “työntävän ” ruokaa “oikeaan suuntaan”, ei siis takaisin ruokatorveen päin.

Kyllä ne mehiläiset vaan osaa…!

Mutta muistattehan aloittaa siitepöly-kokeilut ihan pienillä annoksilla, sillä on olemassa riski, että niistä saa pahan allergisen reaktion (anafylaktisen shokin), varsinkin jos aloittaa liian suurilla annoksilla.  Sopiva aloitusannos on teelusikallisen kärjellinen jota lisätään pikkuhiljaa ruokalusikalliseen.

Ollakseen tehokkaimmillaan polline-pallukat tulee syödä aamulla. Minä pistän niitä aamusmoothiini.

Aamusmoothieni on kokonaan maidoton. “Kermaisen” koostumuksensa se saa pähkinöistä ja siemenistä. Tiedotus kaikille, jotka haluavat syödä pähkinöitä edistääkseen terveyttään; PÄHKINÄT TULEE LIOTTAA! Jos olet joskus liottanut pähkinöitä tai siemeniä, olet varmasti huomannut, että ne eivät idä. Tämä johtuu siitä, että niissä on entsyymi, joka estää sen. Kun syömme pähkinät liottamatta, syömme myös “pahan” entsyymin, joka on hurja rasite ruoansulatuksellemme, ja  joka estää pähkinöiden ja siemenien arvokkaiden mineraalien ja vitamiininen imeytymisen. Liottamalla pähkinät, haitallinen entsyymi likoaa pois ja samalla ravintoarvot moninkertaistuvat. Tämä on ymmärretty jo ammoisista ajoista lähtien alkuperäiskansojen keskuudessa; esim. Atsteekit liottivat aina siemenensä… Liotuksen jälkeen pitää pähkinät ja siemenet huuhdella oikein hyvin, jotta entsyymi-jäännökset saadan pois.

image

Lisäksi aamusmoothiini tulee tietenkin lehtikaalia, koska lehtikaalin kera aamu alkaa täydellisesti…..  Eilen ollessani luomutorilla vihanneskauppiaani sanoi minulle: “Signorina, (hän sanoo aina signorina, vaikka oikeastaan minulle pitäisi sanoa signora…, ehkä en näytä tarpeeksi naimisisssa olevalta….), minun on valitettavasti kerrottava ikäviä uutisia; nämä ovat nyt sadon vihonviimeiset lehtikaalit”, ja samalla hän katsoi minua merkitsevästi, kuin olisi tiennyt kuinka rakastunut olen… (Ei voi olla totta! Näkyykö se siis naamastanikin jo, että rakastan lehtikaalia yli kaiken ?!?) Ostin kaikkein muhkeimman nipun ja puristin sitä sylissäni, kuin jotain uniriepua, koko matkan kotiin asti.  Nämä olivat siis lopulliset jäähyväiset… En voinut estää kyyneltä vierimästä poskelleni. Miten jaksan koko kevään ja kesän? Mitä minä nyt pistän aamusmoothiini? Ja ketä oikein hieron rakkaudella???

(Kuvassa lehtikaalinkukka ❤ )

Foto0682

Makeutan smoothieni hunajalla ja lisään yleensä banaania tai avokaadoa tai kauden hedelmiä/marjoja,  karpalo-/ tyrnirouhetta, ja ehkä myös kuivattuja hedelmiä, joskus jopa jotain tuoreita yrttejä, kuten basilikaa tai korianteria tai sitruunamelissaa tai minttua… Anna mielikuvituksesi lentää ja suunnittele itsellesi oma aamusmoothiesi tai tee joka aamusta uusi ihme mielitekojesi mukaan…

Oimage

Tässä oma reseptini:

Illalla ennen nukkumaanmenoa pistä kulhoon likoamaan;

kourallinen luomumanteleita (mielellään kuorimattomia)

kourallinen luomupähkinöitä (minä laitoin nyt cashew-pähkinöitä, mutta mikä tahansa pähkinälaji käy; käytä niitä mistä pidät eniten)

kourallinen siemeniä (pellavan-, auringonkukan-, seesamin-, hampun- yms. siemeniä, valitse tässäkin mieleisesi)

Aamulla huuhtele huolellisesti liottamasi mantelit,pähkinät ja siemenet ja pistä ne tehosekoittimeen tai korkeaan mukiin, jos teet smoothien sauvavatkaimella.

Pistä myös joukkoon:

Ruokalusikallinen polline-palloja, siis mehiläisten keräämää siitepölyä

Luomubanaani/ avokaado (tai muita haluamiasi kauden hedelmiä/ marjoja)

Hunajaa maun mukaan

karpalo-/tyrni- tai muuta marjarouhetta

Pari kuivattua hedelmää (esim. luomu aprikooseja ja taateleita)

Kourallinen lehtikaalin ruodittuja lehtiä (siis ei vartta, vain lehdet varren ympäriltä)

Pari desilitraa raikasta lähdevettä

Pistä tehosekoitin/ sauvavatkain päälle ja anna käydä jonkin aikaa, jotta pähkinöistä tulee hienonhienoja ja kaikki ainekset sekoittuvat pehmeäksi smoothieksi.

Enjoy your smoothie!

Nautinnollisia siitepöly-smoothie- hetkiä!

Ja ihania heräämisiä uuten aamuun!

Baci, Nina

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.