Munkinpartamunakas vappupiknikille- Frittata con Barba di Frate

Rakkaat lukijat,

Tässä teille ihan mahdottoman herkullinen ( ja nimensäkin puolesta mitä sopivin) resepti vappupikinikille!

image

Enkä nyt ollenkaan pilaile, enkä laske leikkiä… Vannon..!

image

Meillä täällä Italiassa on oikeasti, odotettu ja rakastettu, terveellinen kevät-vihannes, jolla on, niinkuin rakkailla lapsilla tapaa yleensä olla, monen monta nimeä ja yksi niistä on Barba di Frate eli MunkinParta! (Vaikka meillä kyllä oikeastaan tuo nimi on vääntynyt PapinParraksi..) Muita nimiä tälle kevään energialta maistuvalle herkulle ovat liscari sekä agretti, yms. riipuen vähän missä päin Italiaa sattuu olemaan. Virallinen nimi kuitenkin on Salsola Soda (jota kukaan ei kyllä käytä).  Munkinparta on vähän ruohon (tai ruohosipulin) näköistä tummanvihreää “partaa”, jota on käytetty antiikin ajoista lähtien välimeren maissa. Sen maku sopii hyvin munan kanssa yhdistettäväksi ja pääsiäisen aikaan höyrytetystä munkinparrasta saakin tehtyä tosi ihania “linnunpesiä” keitettyjen munien seuraksi. Munkinparrassa on paljon kalsiumia, fosforia, rautaa, klorofyllia, sekä A-, C-, ja B- ryhmän vitamiineja.

image

Toivottavasti onnistettu löytämään tätä välimerellistä herkkua Suomesta. (Nykyäänhän Suomesta löytyy ihan mitä vaan.., ja jos ruokakaupasta ei tahdo löydy, niin ainahan voitte marssia kaupantädin tai- sedän puheille ja kysyä “Onko teillä oikein komeaa munkinpartaa??” .. Viime jouluna minä etsin lähimarketista terveyspipareitani varten melassia ja erehdyin jopa kysymään sitä; paikalle hälytettiin monenmoista henkilökuntaa, kunnes lopuksi eräs kokeneempi myyjä sanoi “Ai, sitä jota annetaa hevosille, no sitä saa tuolta eläinpuolelta..”. Niin että en tietenkään takaa mille osastolle teidät lähetetään tämän viattoman kysymyksenne jälkeen… Mutta ainahan voitte lisätä, että tarvitsen sitä vappu-piknikille, niin ehkä oikea osato löytyy oitis…   🙂 )

Tämä munkinpartamunakas on siksi oiva pikinik-ruoka, koska se on jäähtyneenäkin erittäin herkullinen, joidenkin mielestä vielä parempaa kuin suoraan uunista tulleena. Voit siis valmistaa tämän munakkaan etukäteen, vaikkapa edellisenä päivänä ja antaa tekeytyä viileässä yön yli. Tässä ohje!

image

MUNKINPARTAMUNAKAS VAPPUPIKNIKILLE

Tarvitset:

nipun munkin partaa

noin 150g (lampaan)-ricottajuustoa

5 luomu kananmunaa

yhden kevät valkosipulin varsineen (tai sitten valkosipulin kynnen)

ripauksen vastaraastettua muskottipähkinää

tuoretta meiramia

raffinoimatonta merisuolaa

kirkastettua voita, hyvää oliiviöljyä

vastaraastettua parmesaanijuustoa

Ohje:

Perkaa munkinparrat;

image

Leikka munkinparroista kova alavarsi pois.

image

image

Pese huolellisesti.

image

Höyrytä viitisen minuuttia höyrykattilassa.

image

Isolla paistinpannulla kuullota hienonnettu valkosipuli nokareessa kirkastettua voita. Lisää höyrytetyt munkinparrat ja ripaus suolaa. Kuullota pari minuuttia. Ota pois liedeltä ja anna jäähtyä hiukan.

image

Vatkaa kulhossa munat. Lisää ricotta, munkinparrat, mausteet ja ripaus suolaa.

image

Vatkaa seos haarukalla tasaiseksi. Voitele uunivuoka kirkastetulla voilla ja jauhota korppujauhoilla. Lisää muna-munkinparta-seos.

image

Ripottele hiukkasen parmesaaniraastetta päälle ja paista 180c asteisessa uunissa noin puolisentuntia.

image

(Meillä taiteilijatar joutui keskeyttämään työnsä ja auttamaan parmesaanin ripottelussa..)

Tarjoa heti hieman jäähtyneenä. Tai pakkaa mukaan pikinikille!

image image

image

image

Oikein hauskaa vappua!!! Ja iloista pikinikkiä munkinpartamunakkaan kera!

Baci, Nina ❤️    🎈🎈🎈

image

image

Ps. Tässä teille taiteiljatar Perla B:n vapputaideteos, joka valmistui munkinpartamunakkaan kypsyessä uunissa!

image

Advertisements