MammaNinan keksiaamupala no:2 (huippusalaisista aineksista! ) Latte con i biscotti versione 2

Arvatkaapas mitä olen tänään kerännyt pihaltamme???

image

Kirsikoita!!!

image

(Valokuvaaja-Sepe otti MammaNinastakin kuvia ilman päätä, koska tarhassa oli sanottu että “feisbuukkiin ei saa laittaa kuvia pään kanssa”)

 

 

image

 

 

Innostuin niin tuosta terveyskeksiaamupala- ideasta, että olen koko viikon kehitellyt mitä erilaisimpia (ja terveellisimpiä) keksireseptejä… Ja en millään malta mieltäni, vaan aion jakaa niistä kaikkein maukkaimman (ja ehkä myös kaikkein terveellisimmän, ainakin kaikkein hurjimman ja ehkä myös joidenkin mielestä kaikkein oudoimman…), reseptin kanssanne;

Mustapapu-suklaa-kirsikka-pähkinä-keksit!!!!

Kuulostaa aika hurjalta, vai mitä. Mutta lopputulos on jotain ihan muuta…; Kukaan, joka näitä keksejä maistaa ei ikimaailmassa uskoisi mikä näiden keksien pääraakaaine on… Keksit ovat niin suussa sulavan suklaisia…Voisi miltein sanoa syntisen hyviä.., jos ei tietäisi, että ne ovatkin aivan taivaallisen terveellisiä… 🙂

 

 

 

image

 

 

Mustapapu on huippu terveysruokaa! Missään muussa ruoka-aineksessa ei tavata näin hienoa proteiini-kuitu yhdistelmää, kuin mustassa pavussa; kupillisessa mustia papuja on enemmän proteiineja kuin 60 grammassa lihaa tai kalaa,  ja samaisessa kupillisessa mustia papuja on enemmän kuituja kuin kolmessa kupillisessa parsakaalia tai viidessätoista luumussa… Tämän proteiini-kuitu koostumuksensa vuoksi mustapapu muunmuassa puhdistaa suolistoa, poistaa kolesteroolia, ja auttaa pitämään  verensokerin tasaisena . Lisäksi sen mustassa värissä on antosyaani nimistä flavonoidia, samaa kuin esimerkiksi mustikoissa ja viinirypäleissä, antioksidantteja jotka suojelevat syövältä ja sydänsairauksilta. Mustassa pavussa on erityisen paljon rautaa, sekä B- ryhmän vitamiineja ja foolihappoa.Lisäksi siinä on A-,C- ja E-vitamiineja sekä kalsiumia, fosforia ja kaliumia (vihdoinkin tämä italo-suomalainen on oppinut, että suomeksi ei sanota potassium, vaan kalium…).

 

 

image

Kirsikoita on olemassa monia lajikkeita. Yleisestiottaen kirsikkasato on huipussaan täällä Italiassa juhannuksen tienoilla. Kirsikoissa on myös sitä samaa antosyaania kuin mustissapavuissa, lisäksi kirsikoissa on C-ja A- vitamiinia, foolihappoa, kalsiumia. kaliumia, magnesiumia, fosforia, karoteenia ja mineraalisuoloja. Kirsikat puhdistavat elimistöä ja tekevät meistä yhtä kauniita kuin he… 🙂 Oikeasti! Kirsikat auttavat esimerkiksi ihoa suojautumaan auringolta ja auttavat saamaan kauniin tasaisen rusketuksen… Voit valmistaa kirsikoista myös tehokkaan, ekologisen, ekonoomisen, (ja mikä parasta myös kulinaarisen!) kasvonaamion; Aamulla heti herättyäsi murskaa noin viitisentoista kirsikkaa ja levitä ne hyvin pestyille kasvoille; malta  levätä  10 minuuttia ajatellen kauniita kirsikan kuvia, sitten saat nousta, heittää kirsikat vaikkapa aamupuurosi, syödä ne puuron kera (nam!) ,katsoa peiliin ja ihastella kirsikkaisia poskiasi! (Kannattaa kokeilla! Sitäpaitsi saat kaksi kärpästä yhdellä iskulla; hehkeän kirsikkaisen olon koko päiväksi ja erityisen maukkaan aamupuuron!). Kirsikat tulisikin syödä aamulla heti ensimmäiseksi tyhjään vatsaan , tai sitten välipalaksi, silloin niiden puhdistavat ominaisuudet ovat tehokkaimmillaan. Valitettavasti kirsikkaviljelmillä käytetään hyvin paljon torjunta-aineita&- myrkkyjä, joten jos haluat puhdistautua kirsikoita syömällä, olisi  tärkeää valita luonnonmukaisesti viljeltyjä kirsikoita. Monet jotka luulevat olevansa allergisia kirsikoille, (sama pätee myös mansikoihin), saavatkin oireita oikeastaan niistä torjunta-aine jäämistä ja kun he syövät luomukirsikoita mitään oireita ei tulekaan…

image

 

Myös tummassa suklaassa on niitä samoja flavonoideja kuin kirsikoissa ja mustissa pavuissa; suklaa alentaa veren huonoa kolesteroolia, suojelee sydänsairauksilta ja alentaa verenpainetta. MUTTA kyse on siis vain tummasta suklaasta; on erityisen tärkeää valita suklaansa hyvin; ainakin 60-70% tummaa suklaata, mielellään luomu ja ilman raffinoitua sokeria. Minä olen tehnyt myös raakasuklaata, (niinkuin jotkut  rakkaat lukijani tietävätkin), luomukaakaovoista täysin ilman sokeria, terveyden kannalta se olisi paras vaihtoehto, sillä sokeri ei ole koskaan hyväksi terveydelle, mutta tähän reseptiin käytin kyllä kaupan tummaa luomusuklaata, jossa on ruokosokeria… Sadassa grammassa tummaa suklaata on 50-60 mg flavonoideja, kun taas maitosuklaassa niitä on noin 10mg ja valkoisessa suklaassa ei ollenkaaan. Tummassa suklaassa on myös rautaa, fosforia, kaliumia ja erityisen paljon magnesiumia. Suklaa tuo mielihyvää ja antaa paljon hyvää energiaa!

 

Saksanpähkinöistä saa myös sitä samaa hyvää energiaa! Sakasanpähkinä on pähkinöistä terveellisisin ja rasvaisin! Siinä on kaksinkertainen määrä antioksidantteja muihin pähkinöihin nähden, rasvahapot ovat niitä hyviä (mm. omega 6 ja omega3, hyvässä suhteessa), lisäksi siinä on proteiinia, kuituja sekä E- ja B-vitamiina. Saksanpähkinä suojaa sydäntä ja parantaa muistia.

 

 

Tämmöinen terveyspakkaus siis nyt luvassa; kyllä luulisi näillä kekseillä aamun alkavan hyvin ja voimia riitävän koko päiväksi!

 

 

image

 

 

MUSTAPAPU-SUKLAA-KIRSIKKA-SAKSANPÄHKINÄKEKSIT:

(Aamupalaksi, välipalaksi tai muuten van herkutteluun..)

 

 

Tarvitset:

 

2 1/2 dl pehmeäksi keitettyjä  mustia papuja (Pavut pitää liottaa yön yli, huuhdella ja sitten keittää vedessä kypsiksi, tähän reseptiin hieman ylikypsiksikin)

2rkl luomu mantelitahnaa (jos ei löydy kaupasta, voit tehdä sen myös itse jauhamalla manteleita niin kauan tehosekoittimessa, kunnes ne muutuuvat öljymäiseksi tahnaksi)

2 rkl pähkinämaitoa (ohje edellisessä postissa), muukin maito käy

2 rkl luomu oliiviöljyä

1 1/4 dl raffinoimatonta raakaruokosokeria (minä käytin mascobado- sokeria, mutta palmusokeri tai intiaanisokeri ovat myös hyviä)

5 rkl luomu kaakaojauhetta

1 tl luomu (alumiinitonta) leivinjauhetta

1/2 tl  raffinoimatonta merisuolaa

vaniljatangon raaputettua sisusta, tai jos haluat olla oikein hurja; ripaus jauhettua pepperoncinoa (siis chili-paprikaa )

noin 50g tummaa (70%) luomusuklaata, hienonnettuna karkeaksi rouheeksi (veitsellä)

noin 5 saksanpähkinää, kuorittu ja hienonnettu karkeasti (veitsellä)

noin 7  luomukirsikkaa,  paloiteltuna pikku palaksiksi. (Kun kirsikka-aika on ohitse, tähän reseptiin sopivat erinomaisesti myös kuivatut aprikoosit, veitsellä pieniksi paloiteltuina)

image

Ohje:

Sekoita tehosekottimessa mustat pavut, mantelitahna,oliiviöljy, ja pähkinämaito. Mausta vaniljan siemenillä tai halutessasi pepperoncinolla. (Minä laitoin vaniljaa).

Toisessa kulhossa sekoita sokeri, kaakaojauhe, leivinjauhe ja suola.

Yhdistä kuivat ainekset mustapaputahnaan ja sekoita vielä hetkinen (ei liikaa!). seoksen koostumuksen tulee olla kostean vaahtomainen.

Yhdistä tähän vaahtoon nyt suklaa- ja pähkinärouhe ja kirsikan palaset varovasti käännellen.

Ota lusikalla leivinpaperilla vuoratulle pellille taikinanokareita (Älä hätäänny, taikina tuntuu aika löysältä ja vaikeasti käsiteltävältä ja ehkä rumaltakin, mutta keksit kaunistuvat kyllä kypsyessään, niinkuin mekin… )

Paista 175 asteisessa uunissa noin 15- 25 minuuttia. (Keksien kuuluu jäädä sisältä suussasulavan pehmeiksi).

image

Tiedoksi vielä niille, jotka luulevat, että olen koheltanut ja unohtanut reseptistä jauhon, munat ja voin; näihin kekseihin ei tule ollenkaan jauhoja, (siis tässä muuten hyvä keksiresepti keliaakikoille), eikä munia, eikä voita!

Pane kypsät keksit ritilälle jäähtymään. (Ovat kyllä haaleinakin aika hyviä… Malta mielesi ja jätä aamupalaksikin jokunen…!)

image

 

 

 

Tarjoa Huippusalaisen Mansikka Pirtelön kera;

 

image

Tässä ohje:

(2 lasillista)

(Keksin tämän pirtelö- ohjeen, kun minua suretti vähän se, että nyt kun syömme vain tämän keksiaamupalan, se NIIN terveellinen joka-aamuinen puuroannos jää lapsilta syömättä ja sattumalta en ollut raatsinut heittää edellisen aamun puuroa pois, vaan olin pistänyt sen jääkaappiin.. Kuulostaa taas varmaan aika hurjalta, mutta ette arvaakkaan, kuinka kesäkuumalla virkistävää ja janon sammuttavaa kylmä kaurapuuro on, varsinkin kun ei ollenkaan tiedä syövänsä tai siis juovansa kylmää kaurapuuroa…)

Tarvitset:

noin 1dl eilistä kaurapuuroa, joka on ollut yön yli jääkaapissa.

1 banaanin

noin 1 1/2 -2dl pähkinämaitoa (tai muuta maitoa)

pari reilua ruokalusikallista mantelitahnaa

ripauksen raaputettua vaniljatangon sisusta

hyppysellisen raffinoimatonta merisuolaa (meidän puuro on täysin suolatonta, jos olet maustanut puuron jo suolalla, et tarvitse tätä lisä suolaa)

noin 11 mansikka

sitruunaa ja hunajaa maun mukaan

 

Ohje:

Pistä tehosekoittimeen kaurapuuro, banaani, maito, mantelitahna ja mausteet.

Anna käydä, kunnes pirtelö on ihanan kuohkea (kaurapuuro tuo koostumukseen “kermaisen” lisän!)

Perkaa mansikat ja paloittele ne pirtelölasien pohjalle. Mausta puserretulla sitruunamehulla ja hunajalla. Muussaa niitä vielä vähän haaruukalla. Kaada kaurapuuropirtelö mansikoiden päälle. Lisää koristeeksi kokonainen mansikka, halutessasi pari jääpalaa ja pillit.

Ecco! Buon Giorno! Tarjoa heti aamu-, tai välipalaksi keksien kera.

image

 

 

MUTTA:

Osaathan pitää salaisuuden; reseptiainekset (varsinkin ne mustat pavut ja kaurapuuro…) ovat siis huippusalaisia! Ei siis hiiskahdustakaan kenellekkään… ei edes (tai siis ei varsinkaan ) kaikkein läheisimmillekkään… Onko selvä! Jos joku kysyy, hymyile vain arvoituksellisesti; Mamman hymyssä pitää olla aina joku salaisuus, vähän niinkuin MonaLisalla…

image

 

❤       Baci, Nina

 

Ps. Tässä vielä kuvia luontohavainnoistani…;

Viinirypäleeni (ne joiden kukasta lähetin kuvan keväällä) kasvavat silmissä:

imageimage

 

 

 

 

imageimageimage

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s