Kirpeän kuulas oratuomi hillo- marmellata di prugnoli selvatici

Pitkän tauon jälkeen, täällä sitä taas ollaan!

Syksyssä!

Lempivuodenajassani!

Kauniissa, hohtavissa väreissä, (vaikkei täällä Italiassa ihan niin hohtavissa kuin Suomessa..)

Kuulaassa kirpeydessä.. (öhm…,kirjoitan kyllä tätä postia bikineissä parvekkeellamme, kuulaudesta ja kirpeydestä ei tietoakaan, pikemminikin vähän usvaista ja hiostavaa…, eilen olin vielä lasten kanssa pitkään uimassa meressä…).

No ei pidä valittaa, onhan se ihanaa, että lämpöä riittää!

Syksyssä on ihanaa myös  se, että olo on niin energinen  kesän jäljiltä; ja se, että  saa aloittaa uusia asioita, kouluja, harrastuksia.., Saa juhlia syntymäpäiviä; syntyä uudestaan, niin minulle syksy on enemmänkin uuden vuoden alku, kuin itse uusi vuosi…

Ja tietenkin syksy on ihana siksi, että on sadonkorjuun aika! Vihdoinkin saa herkutella oikein olan takaa! Luomutorille mennessä kassit ja korit täyttyvät mitä ihanimmista hedelmistä ja  vihanneksista;

image

Juuri nyt ovat täällä viinirypäleet ja tuoreet viikunat parhaimmillaan.

Ja kohta alkaa olla näiden herkkujen, kaki-hedelmien vuoro…

image

 

 

 

image

Pikkuprinsessa voi löytää torilta mekkoon sopivia tuoreita papuja…

 

 

image

… Ja pikkuprinssi pikinikille sopivaa grillattavaa…

 

 

image

… Ja mamma voi hullaantua täydenkuun aikaan luomutorin kaaleista…

 

Ja rakkaat ystävät, mikä on kaikkein parasta syksyssä??? No tietenkin se, että lehtikaaliaika alkaa täällä Italiassa olla käsillä!!! Voi, mitä kaikkia reseptejä olenkaan haudutellut sydämeni sopukoissa lehtikaalin varalle! En malta odottaa enää hetkeäkään! Rakastan syksyä!

 

 

 

image

 

Mutta nyt en mennytkään luomutorille, vaan vaeltelemaan Marchen ja Umbrian rajalle ja törmäsin näihin prugnoloihin eli oratuomen marjoihin, ja keräsin niitä aikamoisen kasan. Nämä huipputerveelliset marjat ovat valitettavasti aivan liian kitkeriä syötäväksi sellaisenaan, joten tein niistä ihanan kirpeää (juuri sopivan syksyistä) hilloa!

 

image

 

 

Oratuomen marjat/hedelmät muistuttavat ulkonäöltään pientä luumua tai isoa mustikkaa. Maultaan ne ovat tosiaankin hyvin kirpeitä ja tanniinisia. Ne suositellaankin kerättäväksi vasta sitten, kun ensimmäiset pakkaset ovat puraisseet pahimman kirpeyden pois. (Minä en malttanut odottaa, varsinkaan kun näillä näkymin ei  pakkasta ole vielä pitkään aikaan tiedossa…, vaan käytin marjat yön yli pakastimessa, ja se muuten tehosi kirpeyteen).

Oratuomi ei kasva Suomessa kuin Ahvenanmaalla ja jossain aivan lounais rannikolla, joten jos haluat kokeilla tätä reseptiä, varustaudu matkaan… (Jos et halua lähteä matkalle, mutta tahdot silti hilloa; voit tehdä sitä joistakin Suomessa yleisimmistä tanniinisista marjoista, kuten esimerkiksi marja-aronian marjoista, tai jos haluat jotain  taianomaisempaa; meidän oman pyhän puun, pihlajan marjoista!)

 

Sen sijaan Keski- ja Etelä Euroopassa oratuomi on ollut tärkeä puu jo kivikaudelta saakka;

Oratuomi ( prunus spinosa) on itsenäisyyden symbooli, tonttujen ja haltijattarien puu, jolla uskottiin olevan maagisia ominaisuuksia; jos sen sai istutettua talonsa eteen (oratuomi on aika vaikea istuttaa, yleensä se kasvaa villinä vuoristoisilla seuduilla), sen uskottiin suojelevan ukkoselta, tulipaloilta ja taudeilta. Sen oksien uskottiin karkottavan pahat voimat ja negatiivisuuden. Oksista tehtiin tehtiin erilaisia sauvoja taikarituaaleihin ja jos siitä teki vaellussauvan itselleen, suojeli sauva vaelluksen aikana kaikilta vaaroilta.

Lääkkeitä valmistettiin koko puusta; kuoresta tehtiin kuumeenalennuslääkettä, kukista rauhoittavaa , puhdistavaa lääkettä, lehtiä käytettiin teen tapaan ja  marjoja käytettiin vatsavaivoihin, suun ja nielun tulehduksiin, puhdistamaan verta ja antamaan puhtia. Nykytiedon mukaan oratuomen marjoissa on paljon C-vitamiinia, flavonoideja, tanniinia. Ja niillä on osoitettu myös olevan antidepressiivisiä ja diureettisia, nestettä poistavia ominaisuuksia. Kukissa sen sijaan on jonkin verran syaniidia, joten niiden käyttöä on syytä rajoittaa. Oratuomea käytetään lääkekasvina nykyään homeopaattisissa ja antroposoofisissa hoidoissa.

Oratuomen marjoista voi tehdä viiniä ja likööriä (täällä Italiassa tehdään likööriä nimeltä Prunella), ja kuulemma parempaa Kirschiä, kuin Kirsch itse. Alpeilla marjat laitetaan Grappaan tekeytymään ja juoma nautitaan jos jonkinlaisiin vaivoihin, mutta etupäässä kai vatsavaivoihin.

Minä siis tein niistä kuitenkin  herkullisen virkistävää hilloa, joka maistuu juuri sen kirpeytensä takia aivan ihanalta aamupuurossa tai pannukakkujen lisukkeena. Makoisuuden vuoksi laitoin joukkoon myös joitakin villejä päärynän tapaisia nespolo-hedelmiä, (ala kuvassa), joita tarttui mukaani myös retkeltäni, sekä luomutorin päärynöitä. Tein hillosta aika mausteista, mutta se sopii kyllä hyvin tämän hillon lievän lääkkeenomaiseen makuun… 🙂

Tässä resepti:

image

SYKSYN TAIKAA TÄYNNÄ OLEVA KIRPEÄN KUULAS ORATUOMIHILLO

Tarvitset:

500g oratuomen marjoja

noin 125g valkoviinä tai viinirypälemehua

noin 125g raikasta lähdevettä

3 päärynää (ja joitakin nespolo hedelmiä, ei välttämätön..)

noin 300g raffinoimatonta raakaruokosokeria

pari lusikallista Agaranta (AgarAgar)-pulveria tai luomu maizena-jauhoa tai haluamaasi hillotusaineta

mausteita:

kanelitanko, vaniljatanko, muutama mausteneilikka, sentin pala tuoretta inkivääriä, pari tähti aniksen kukaa, jauhettuja kardemumman siemeniä

image

Ohje;

Kerää oratuomen marjat. Jos pakkasta ei ole vielä ollut, käytä niitä yön yli pakastimessa. Pistä ne ja mausteet kattilaan ja peitä vedellä ja viinillä (tai mehulla). Keitä viitisen  minuuttia.

Siivilöi. Painele kauan ja kärsivällisesti siivilän läpi esimerkiksi puunuijalla tai lusikalla, jotta saat kaiken hedelmien lihan talteen.

Kuori päärynät, poista keskiosa sekä siemenet ja paloittele ne.

Pistä siivilöity marjaseos”oratuomi-vaahto” ,päärynän palat takaisin kattilaan. Keitä hiljaisella tulella noin 5 minuuttia. Lisää sitten sokeri ja vesitilkkaan sekoitettu hilloamis-aine (minä käytin Agaragaria). Keitä vielä minuutti pari.

Kaada hillo puhtaisiin kuumennettuihin lasitölkkeihin ja sulje heti. Anna jäähtyä ja pistä sitten kylmään, jossa ne säilyvät raikkaina parisen kuukautta.

Ota esiin, kun tarvitset piristystä, kirpeyttä ja kuulautta syyspäivään!

image

Baci,   Nina

Advertisements

One thought on “Kirpeän kuulas oratuomi hillo- marmellata di prugnoli selvatici

  1. Pingback: Oratuomi kukkii | Jupiterin parta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.