Kimchi à la Opà

Rakkaus kaaleihin- teema jatkukoon;

“Villissä nuoruudessani”… 🙂

minulla oli kerran korealainen poikaystävä…

Ja hän ei ollutkaan ihan mikä tahansa korealainen poika, vaan basso-laulaja ja (lieneekö siksi? ),  kaikkien korealais- opiskelijoiden päällikkö.

(Akatemiassa, jossa opiskelin laulua täällä Italiassa, oli paljon lahjakkaita korealaisia laulajia.)

Kaikki lähestyivät poikaystävääni kummarruksin ja kunnianosoituksin ja siten minuakin kohdeltiin, kuin prinsessaa ikään.

Hänellä olin kokki ja autonkuljettaja.

Opiskeluaikanani söin lounaani usein  makrobioottisessa ravintolassa, ja jos en syönyt siellä niin sitten söin korealaisten kanssa ja nautin täysin siemauksin ihanasta korealaisesta ruoasta ja ihanaakin ihanimmista korealaisista ihmisistä. Korealaisillahan on vähän sellainen maine, että he ovat hyvin sisäänpäinlämpiäviä ja että he ottavat harvoin ketään ulkopuolisia sisäpiiriinsä, mutta minä en todellakaan kokenut koskaan olevani ulkopuolinen, päinvastoin; heissä oli jotain sellaista lämmintä huomioon ottamista sekoitettuna itämaiseen viisauteen ja jonkinlaiseen maanläheiseen, vähän suomalaisten tapaiseen, hurjaan hulluuteen, että tunsin olevani kuin kotonani heidän kaikkien kanssa.

Kokilta, jota minun tuli kutsua Opaksi (se tarkoittaa isoveljeä), opin jos jonkinlaisia korealaisen keittiön salaisuuksia. Tänne terveysruoka-blogiin sopii kuin nakuutetttu Kimchi, korealaisten kansallisruokaa, joka on  super-terveysruokaa; hapatettua, maustettua, kiinankaalia.

Käymisen tuottamat probiootit& hyvät bakteerit yhdistettynä kiinanakaalin ravintoarvoihin tekevät siitä kokonaisvaltaista ja huippuvahvaa terveysruokaa! 🙂

08022014979

Tässä resepti:

Tarvitset

ison kulhon (Olen kirjoittanut reseptikirjaani; mielellään sellaisen kulhon, jota on käytetty vähän kaikenlaiseen ei-hygieeniseen toimintaan, kuten jalkojenpesuun, lattioidenluuttuamiseen ymhs…, voit kuitenkin halutessasi käyttää myös puhdastakin kulhoa…) 🙂

pari luomu kiinankaalia

raffinoimatonta merisuolaa

chilipaprikan eli kotsun (joka, tarkoittaa kyllä jotain muutakin..) Tässä sivussa opitte samalla myös koreaa… 🙂

valkosipulia ainakin 6 kynttä

( palan tuoretta inkivääriä)

( luomu porkkanoita ja kevätsipuleita)

(jos haluat vähän makeutta, yhden omenan karkeasti raastettuna)

luomu seesamiöljyä

korealaista kalaöljyä (jos onnistut sitä saamaan jostain, tulee hyvää ilmankin)

Ja hieromishalua!

Pistä isoon kulhoon hienonnettu kiinankaali ja merisuola. Hiero. Anna levähtää huoneen lämmössä muutaman päivän.

Parin päivän päästä lisää karkeasti raastettu porkkana, (ja omena,jos haluat makeampaa kimchiä), paloitellut kevätsipulit, hienonhienoksi (loistavalla kokin veitsi-tekniikalla tai sitten monitoimikoneella) hienonnetut valkosipuli, chilipaprika (josta on poistettu siemenet) ja inkivääri. Hiero taas aikalailla, niin että kaali pehmenee ja siitä irtoaa vesi. Mausta tilkalla seesamiöljyä ( ja kalaöljyä). Anna käydä parisen tuntia, välillä hieroen. Täytä steriilit lasipurkit kimchillä (ei ihan täyteen asti; jätä tilaa käymiselle!). Ja anna vielä fermentoitua huoneenlämmössä joitakin päiviä. Siirrä sitten kylmään, jossa kimchisi säilyy kuukausia, jos et jää koukkuun ja tyhjennä varastojasi hetkessä… Huomaa vielä kimchiä purkista ottaessasi painella kaali takaisin nesteen alle, niin se ei jää kuivumaan; näin kimchisi säilyy paremmin ja maku sen kun vain paranee.

Mashittaa!

Madikkee moko shimnidad!

Ja hyvää alkanutta hevosen vuotta kaikille!   (Kiinalainen uusi vuosi alkoi juuri.)

Baci, Nina

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.