Joulupuuroanarkiaa, ydinvoimanvastaistapropagandaa& raakoja totuuksia elämästä! (eli 3 erilaista joulupuuroa a la Nina)

Joulu on taas…

Ja nyt sitä saa…

…vatsansa täyteen puuroo!

Mutta emmehän me halua täyttää vatsaamme ihan millä vaan puurolla, vaan haluamme puuron, joka tekee hyvää itsellemme ja lähimmäisillemme;

haluamme julistaa joulunsanomaa;

rakkautta;

rakastaa lähimmäistä niinkuin itseämme;

ja siis myös pitää huolta itsestämme ja lähimmäisistämme;

haluamme Joulupuuroanarkiaa!!!

 

(Totuuden nimessä se ei ole ainoa anarkian muoto, jota olen viimepäivinä ajatellut… Jos asioiden laita ei Suomessa muutu.., pian tarvittaisiin ydinvoimanvastaista anarkiaa…; Käsittämättömän typerää, miten heppoisilla ja lyhytnäköisillä perusteilla ollaan rakentamassa venäläistä ydinvoimalaa omaan rakkaaseen Suomeemme…Ja vielä Pyhäjoelle, paikkaan, jonka pitäisi olla pyhä ja jota pitäisi siis suojella ja kunnioittaa.. Perusteiksi väitettiin mm., että emme pysy ilmastopäästö-rajojen sisällä, jos emme rakenna ydinvoimalaa, hei haloo; ei kai ilmastosopimuksen tarkoitus ole se, että maapallo tuhotaan jollain toisella tavalla, kuten  ydinjätteillä, jotka eivät maadu.., voisiko tekopyhempää perustetta löytää.. Ja toinen peruste oli, että kehitys vaatii ydinvoimaa… Eh, ydinvoima on menoa taaksepäin kehityksessä; se on täysin vanhentunut energiamuoto; kehitystä ovat uusiutuvat energiamuodot, jotka kunnioittavat luontoa. Kaikkialla muuaalla maailmassa tämä on jo tajuttu; ei mikään kehittynyt, itseäänkunnioittava maa halua enää rakentaa uusia  ydinvoimaloita omalle maaperälleen, puhumattakaan venäläisistä ydinvoimaloista… Siis melkein hävettää suomalaisten puolesta… Toivon todellakin sydämeni pohjasta, että kansanedustajat & suomalaiset ymmärtäisivät ajoissa minkälaisen SUUREN, suuren erehdyksen ovat nyt tekemässä!)

Ok… Näin joulu alla minusta on siis tullut anarkisti… ja olen omistautunut parantamaan maailmaa joulupuuroilla… Siis terveellisillä sellaisilla…

Poikani Sepe on joulupuurofanaatikko: jos vain mitenkään mahdollista, hän haluaa aina aamupuuronsa “joulupuurona”, (vaikka juhannuksenakin..), ja se ei siis tarkoita, että puuron pitäisi olla sitä valkeaa riisipuuroa, vaan mikä tahansa puuro kelpaa tähän tarkoitukseen, joulupuuron siitä tekee se, että puuron päälle ripotellaan kanelia ja sokeria, lorautetaan tilkka kylmää maitoa ja kaiken kukkuraksi laitetaan vielä “voisilmä” keskelle sulamaan, niin ja tietenkin manteli pitää piilottaa joukkoon… ( erityisesti kaneli on se, joulun tuoja… Jännää miten joihinkin makuihin kiintyy ja ihastuu ja miten ne jäävät mieleen ikuisiksi ajoiksi muistuttamaan jostain tietystä tunteesta tai tunnelmasta.., sama pätee myös tuoksuihin, niin ja ääniin; miten ihanan tunteen saakaan aikaan esimerkiksi rakkaan ihmisen ääni ja itseasiassa myös toisinpäin, miten voikaan rakastua johonkin ääneen, tai jonkun tietyn ihmisen ääneen ja haluta kuulla sen yhä uudestaan ja uudestaan, niinkuin myös jouluisen kanelin maun kielellään…).

No nyt olen yllättänyt lapseni joka aamu vähän erilaisilla joulupuuroilla… (itse asiassa lapseni odottavat kauhun sekaisin tuntein, minkäköhän väristä jouluuuroa äiti on saanut päähänsä laittaa tänä aamuna… 🙂 )

Rakastan aamupaloja. Varsinkin sellaisia kiireettömiä aamupaloja, jolloin on ehtinyt vähän joogata ennen aamupalaa ja  on sellainen aikamoinen ruokahalu; jolloin on intoa syödä ja aikaa kaikessa rauhassa maistella uutta aamua ja sen antimia, jolloin kaikki maistuu niin hyvältä ja uudelta ja raikkaalta ja edessä oleva päivä tuntuu  sekin uudelta ja ihanalta ja voi tuoda tullessaan ihan mitä tahansa odottamattomia yllätyksiä… Siksi minusta onkin niin hauskaa suunnitella erilaisia aamupaloja.

Tässä teille nyt 3 erilaista joulupuuroanarkian muotoa joulukuisten aamujenne ratoksi! Muihin anarkian muotoihin palaamme, jos tarve vaatii…. (Minä olen ainakin valmis kahlitsemaan itseni vaikka ydinreaktoreihin, jos sillä saisin ydinvoimala-hankkeen keskeytettyä.., niin suuttunut olen… No ehkä ei kuitenkaan ihan niihin toiminnassa oleviin reaktoreihin…, mutta kuitenkin; huomio kaikki Greenpeace- aktivistit, jotka luette tätä; ottakaa yhteyttä!)

Ensimmäinen resepti, jonka lapseni ovat ristineet mamman vihreäksi joulupuuroksi, on gluteeniton raakapuuro, siis puuro jota ei ole ollenkaan keitetty. Se on valmistettu yön yli liotetuista tattarisuurimoista sekä manteleista ja saksanpähkinöistä, maustettu vastapuristetulla appelsiinimehulla, omenalla, kurpitsasoseella, mandariinilla, vaniljalla sekä kaardemummalla ja makeutettu tahini-lehtikaali-hunaja- kastikkeella…, (sillä joulu ilman lehtikaalia olisi ainakin yhtä surullista, kuin joulu ilman lunta..).

Tässä resepti:

(Jos haluat lisätietoa tattarin hyvää tekevistä ominaisuuksista, löydät etsimäsi pizzoccheri-reseptistäni: Pizzoccheri a la Nina.)

 

MAMMA-NINAN VIHREÄ JOULUPUURO

(jouluinen tattari- raakapuuro hunaja-lehtikaalikastikkeella)

image

Puuroon tarvitset:

1 dl yön yli liotettuja manteleita

1 dl yön yli liotettuja saksanpähkinöitä

2 1/2 dl yön yli liotettuja tattarisuurimoita

1 raastetun luomu jouluomenan

1 luomu mandariinin

1 luomu appelsiinin vastapuristettun mehun

1/2-1 dl paahdetun kurpitsan sosetta (minulle jäi yli kurpitsasosetta paahdettuani kurpitsan kurpitsarisottoa varten.. Resepti toimii myös ilman kurpitsasosetta)

vaniljatangon raaputettua sisusta (tai vanilja uutetta)

vastajauhettua kaardemummaa (1/2 tl- 1 tl)

ripauksen raffinoimatointa merisuolaa tai himalajan suolaa

Ohje:

Kurpitsa paahdetaan näin: halkaise se puoliksi. Poista siemenet. Pane se uunipellille leivinpaperin päälle leikkauspuoli alaspäin. Anna paahtua 200 asteisessa uunissa, kunnes se on kypsä/ pehmennyt, (pienehköllä kurpitsalla siihen menee noin 40-50 minuuttia). Kaavi lusikalla kurpitsan pehmennyt sisus säilytyspurkkiin. Tätä sosetta voit käyttää vaikka mihin; kurpitsakeittoon, kurpitsarisottoon, kurpitsamuffinsseihin, kurpitsakakkuun, kurpitsasmoothieen..etc. Sose säilyy noin 4 päivää jääkaapissa.

Huuhtele yön yli liotetut mantelit ja tattarisuurimot huolellisesti lävikössä. Jauha kaikki ainekset tasaiseksi puuroksi tehosekoittimessa tai sauvavatkaimella. Jaa puuro annosvuokiin. Mausta (ja koristele) valmiit puuroannokset lehtikaalikastikkeella, granattiomenan siemenillä tai viinirypäleillä (tai niillä marjoilla& hedelmillä, joita sinulla sattuu oleman) ja siitepölyllä. Jos et käytä kaikkea puuroa heti, niin pistä ylijäämät jääkaappiin, jossa puuro säilyy raikkaana 3-4 päivää. (Ja kiireisinä aamuina riittää kun avaat jääkaapin,otat aamupuurosi ja nautit.)

image

 

 

 

Lehtikaali-Kastikkeeseen tarvitset:

 

pari lehtikaalin lehteä

1 tl vehnänoras (tai spiruliina-levä) jauhetta

1/2 dl pehmeää luomu/raaka hunajaa

pari ruokalusikallista tahini- seesamitahnaa

1/2 -1 tl jauhettua kanelia

Ohje:

Riivi lehtikaalin lehdet hellästi varresta irti. Pane ne tehosekoittimeen yhdessä muiden ainesten kera ja anna koneen käydä niin kauan, että sinulla on tasainen katike/tahna. Säilytä kastiketta viileässä, mutta ota se hyvissä ajoin esille ( jotta se on taas juoksevaa, kylmässä se kovettuu), ainakun mielesi tekee taas vihreää joulupuuroa ja lehtikaalin& kanelin makua kielellesi. ( Voit maustaa sillä myös tavallisen kaurapuuron tai ihan minkä tahansa muun puuron tai ruoan..)

 

Tarjoile pikkutontuille, jotka ovat aina valmiina vihreään vallankumoukseen!

image

 

Toinen jouluanarkiapuuroni ei oikeastaan ole puuro lainkaan, vaan pikemminkin itse tehty joulumysli tai oikeammin suklaalta ja kanelilta tuoksuvia joulumuroja. Suklaa on tietysti kanelin ohella etuoikeutettu jouluntähti, ja niinkuin kaikki varmaan jo tietävät suklaa on huippu terveysruokaa, kunhan sen osaa nauttia oikein; näissä muroissa olen käyttänyt raakasuklaapapuja, joten ihan kaikki suklaan terveysvaikutukset pääsevät oikeuksiinsa. Suklaa nimittäin menettää suuren osan huippu- terveellisistä ominaisuuksistaan, kun se lämmitetään yli 40 asteen ( suklaata valmistettaessa,varsinkin teollisesti, näin käy lähes aina). Sama tapahtuu muuten myös hunajalle, niin ja kahville; vihreä kahvi, siis paahtamattomat kahvin pavut olisivat aivan hurjan terveellisiä; niissä on enemmän antioksidantteja, kuin vihreässä teessä, mutta valitettavasti ne paahdettessa menettävät suurimman osan noista hyvää tekevistä ominaisuuksistaan… Sen tähden pitäisikin aina valita raakahunajaa, raakasuklaata ja raakakaakaota… Siis tehdä tästä elämästä hiukkasen raaempaa…

image

 

 

MAMMA-NINAN RUSKEA JOULUPUURO

(kanelilta tuoksuva raakasuklaa mysli)

image

Tarvitset;

noin 1/2 dl kuorittuja luomu hasselpähkinöitä

noin 1/2 dl kuorittuja luomu saksanpähkinöitä

noin 1/2 dl luomu manteleita

1 1/2dl luomu tattarisuurimoita

1 1/2 dl luomu kaurahiutaleita

1 1/2 dl luomu quinoa-muroja (niinkuin riisimurot, mutta tehty 100% quinoasta; quinoa soffiata/ puffed quinoa)

1 1/2 dl luomu kookoslastuja

3 rkl chian siemeniä

2-3 rkl luomu raakaruokosokeria tai kookossokeria

image

noin 1/2dl luomu kookosöljyä

1/2-1 dl luomu hunajaa

1-2 tl jauhettua kanelia

1-2 tl jauhettua vaniljaa tai vaniljatangon raaputettua sisusta

4-5 rkl kaakaojauhetta

1/2tl raffinoimatonta merisuolaa

 

1/2- 1 dl käsittelemättömiä luomu suklaapapuja

image

 

Ohje;

Laita uuni kuumenemaa 175 asteeseen.

Pilko pähkinät ja mantelit karkeasti veitsellä.

image

 

Yhdistä ne ja kaikki muut kuivat ainekset isossa kulhossa.

 

Sulata kookosöljy pienessä kattilassa miedolla lämmöllä. Ota pois liedeltä ja sekoita joukkoon hunaja, kaneli, vanilja, kaakaojauhe ja suola.

Yhdistä kaakaokastike kuiviin aineisiin.

image

 

Sekoita. Ja laita tiiviisti leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paahda          175 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Ota pois uunista. Pöyhi vähän seosta. Pistä takaisin uuniin noin kymmeneksi minuutiksi. Pöyhi taas vähän ja paahda niin kauan, että uunista tulvahtaa nenääsi ihana paahdettujen pähkinöiden tuoksu. Varo ettet käräytä murojasi! Ota pois uunista. Anna jäähtyä. Paloittele raakasuklaapavut ja sekoita valmiiden murojen joukkoon.

image

Purkita.

Avaa purkki aamuisin ja nauti ihanasta suklaan, kanelin ja paahdettujen pähkinöiden tuoksusta, joka vie sinut unelmiesi jouluaamuun…  Syö miten haluat; Mantelimaidon, pähkinämaidon, vuohenmaidon, lehmänmaidon, jugurtin tai  piimän kera tai miksei vaikka ihan sellaisenaan…

Tarjoa pikkutonttusille, jotka ovat aina valmiistakin valmiimpia syömään kaikkea missä on suklaata…

image

 

Kolmas joulupuuroanarkiareseptini on musta joulupuuro!

Teen sen mustasta riisistä, jota Italiassa kutsutaan nimellä Riso Nero Venere; siis Venuksen mustaa riisiä, (joten pysymme jouluisessa rakkautta ja anarkiaa teemassa..).

Musta riisi on myös huippu terveysruokaa; siinä on  paljon arvokkaita vitamiineja ja antioksidantteja sekä sitä antosyaani nimistä flavonoidia, josta puhuinkin jo mustapapu keksieni yhteydessä (Ks. MammaNinan aamupala no.2), sitä on monissa tummissa/ tumman violeteissä tai punaisissa hedelmissä ja marjoissa, kuten mustikoissa ja punaisissa viinirypäleissä, se suoja sydänsairauksilta ja syövältä, edistää verenkiertoa, vähentää kroonista tulehdusta ja voi siis ennaltaehkäistä esim. sokeritautia ja  sanotaan sen vähentävän allergioitakin. (Itse asiassa riisä keittäessä huomaa, että se ei olekkaan oikeasti ihan mustaa, vaan pikemminkin erittäin kauniin tumman viininpunaista). Riisin italialaiseen nimeen viitaten mustalla riisillä uskotaan oleva afrodisiaco- ominaisuuksia ( en tiedä miten se sanotaan suomeksi… no joka tapauksessa sellaisia ominaisuuksia, jotka saavat… öö, no.. rakastumaan… eli testatkaa ihmeessä joululoman aikana… 🙂 ). Italiassa puuro toimii täydellisesti loppiaispuurona, sillä Italiassa loppiaista edeltävänä yönä lentelee Befana-noita luudallaan ja saattaa tupsahtaa savupiipusta sisään, joten italialaiset lapset (ja lapsenmieliset..) ripustavat sukat takanreunukselle ja niihin tuo Befana-noita käy sitten sujauttamassa kilteille lapsille yllätyksiä ja makeisia, tuhmille hän jättää vain hiiliä…

image

Musta riisi on myös erityisen maukasta. Siinä on pähkinäisen täyteläinen maku, johon vaniljan ja sahramin aromit sopivat erityisen hyvin ja johon granaatiomena antaa oman kirpeän säväyksensä.

 

image

image

 

 

 

MAMMA-NINAN MUSTA JOULUPUURO

image

Tarvitset:

(3-4 hengelle)

2 1/2 dl mielellään yön yli liotettua mustaa riisiä

5 1/2 dl vettä

1/4 tl suolaa

vaniljatangon

kanelitangon

hyppysellisen sahramia

image

Ohje:

Pistä kaikki ainekset kattilaan. Minä käytän paineilmakattilaa. Keitä hiljaisella tulella kunnes riisi on kypsää, (noin puolisentuntia). Poista kaneli-& vaniljatangot.  Tarjoile niinkuin  valkoisesta riisistä tehty joulupuuro; haluamasi maidon, kanelin ja sokerin (minä tarjoilin vaahterasiirapin) kera. (Lapset vaativat myös voisilmän). Koristele granattiomenan siemenillä. Älä unohda piilottaa mantelia puuroon!

image

 

 

 

Tämä puuro maistuu erityisen hyvin, ja antaa voimia ahkerille pikkutontuille, joilla tekemistä riittää näin joulun alla..;

image

image

image

 

image

image

Näiden reseptien myötä toivotan kaikille lukijoilleni oikein hyvää joulunaikaa; Olkoon se täynnä rakkautta.. (ja ehkä pikkuisen myös anarkiaakin.. 😉 )!

Buon Natale!

❤ Baci, Nina

 

image

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.