Il cavolo nero (e i suoi mille usi). Lehtikaalin salat.

19.1.2014

Syksyllä 2013 rakastuin päätä pahkaa…

Rakkauteni kohde oli minulle entuudestaan täysin tuntematon, mystinen, vihreä, rehti, maanläheinen, hyvää tekevä, napakka ja jämerä, mutta oikein käsiteltynä uskomattoman pehmeä ja vastustamaton…

Ja koko syksyn olen viettänyt kuherruskuukautta tämän uuden tuttavani kera, tehnyt sen kanssa mitä uskomattomimpia kokeiluja ja natttinut joka hetkestä täysin rinnoin…

Hyvät naiset ja herrat saanko esitellä rakkauteni kohteen;

Il Cavolo Nero!

Kesti kauan ennen kuin sain selville rakastettuni suomalaisen nimen, mutta  luotettavilta tahoilta olen tarkastanut sen olevan;

Lehtikaali!

Lehtikaali on yksi maailman terveellisimmistä ruuista;

Se ennalta ehkäisee syöpiä ,sydän sairauksia ja osteoporoosia, se auttaa tasapainottamaan esterogeeni-tasoa, säätelemään verenpainetta, siinä on hurjasti K- vitamiinia, sekä A-,C- ja B6 vitamiineja ja mineraaleja, eritoten kalsiumia (jopa enemmän kuin maidossa).

Täällä Italiassa lehtikaali, (kuten kaalit yleensäkkin), on talvivihannes, joten olen onnistunut täydentämään lehtikaali varastojani syksystä alkaen joka viikkoiselta luomutorilta aina tähän päivään saakka, ja olen siis oppinut laittamaan siitä mitä erilaisimpia keitoksia… (Suomen satokaudesta minulla ei valitettavasti ole tietoa)

Lehtikaalia voi käyttää mitä erilaisimmilla tavoilla;

Perinteisesti täällä Italiassa ja varsinkin Toscanassa (etenkin Firenzessä) siitä tehdään keitto/pata-ruoka, jonka nimi on Ribollita, se valmistetaan yön yli liotetuista valkoisista pavuista, vihanneksista, juureksista, lehtikaalista ja vanhasta leivästä, Keittoa keitetään iso määrä, esimerkisi viikonlopuksi, ja sitä lämmitetään uudestaan, siitä nimi “uudelleen keitetty”, ribollita.

Lehtikaalia voi myös lisätä erilaisiin vihannespaistoksiin, linssi-/papukeittoihin, pastoihin, ym., ym.

Keitettäessä kuitenkin osa arvokkaista ravintotekijöistä haihtuu, joten suosittelen sen käyttöä myös raakana tai sitten lisäämään sen keitoksiin aivan loppuvaiheessa.

Minä olen kokeillut kaalini kanssa aivan kaikkea maan ja taivaan välillä;

Edellä mainittujen keitettyjen ruokien lisäksi olen tehnyt siitä raakana pesto-kastiketta pastalle, (hyvää huijausta lapsille, jotka eivät syö mitään “vihreää” palasina…), lisännyt sitä aamu-/välipala-smootheihin, käyttänyt sitä erilaisiin kaali-salaatteihin, tehnyt siitä uunissa rapeita “chipsejä”,

ja ennekaikkea olen hieronut sitä,

niin luitte aivan oikein; lehtikaali rakastaa hierontaa ja maailman kaikkein trendikkäimmissä kasvisruokaravintoloissa kaikkein trendikkäin ruoka listalla juuri nyt on hierottu lehtikaali….

Tässä ohje;

Et tarvitse muuta kuin

nipun  lehtikaalia

pari lusikallista hyvää oliiviöljyä

ripauksen raffinoimatonta merisuolaa

puristettua sitruunamehua (1/2-1 sitruuna)

ja rakkautta pursuavan hierontahalun

Ruodi hyvin pesty lehtikaali (=revi se pieniksi palasiksi varren ympäriltä ja heitä varsi pois).

Sekoita kulhossa oliiviöljy, sitruunamehu ja suola.

Kaada joukkoon kaalin lehdet.

Kääri hihat ylös ja hiero antaumuksella, kunnes kaalin lehdet ovat pehmenneet ja muuttuneet vaaleamman vihreiksi (pari minuuttia).

Voit käyttää hierottua kaalia nyt salaatin tapaan ja tehdä siitä unelmiesi salaatin, joukkoon sopivat hyvin esimerkisi avokaado ja pähkinät ja jokin oikein herkullinen, esimerkikiksi ranskalais-tyylinen (sinappi-öljy-kastike).

Oikein hauskoja hierontahetkiä ja  antoisia kaali-kokeiluja!

Toivon sydämestäni, että nautitte yhtä paljon kuin minä tästä uudesta tuttavuudestani;

Tässä rakkaus, joka tekee hyvää! (Ja jonka saa myös jakaa!!!)

Baci, Nina

21012014830

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s