Ninan idätetyt vaaleanpunaiset kik-herneet punajuurien kera- Ceci germogliati con le rape rosse

 

 

Rakkaat lukijani,

 

Tällä kertaa aion ylistää teille idättämisen ihanuutta ja koko-kasvisten syömisen kauneutta!

Varsinkin teille sinne koto-Suomeen tämä tulee vielä ehkä hiukkasen aikaa tarpeeseen, (Öhöm.., luulin näet tätä kirjoittaessani, että teillä on vielä lunta ja jäätä, mutta sitten sainkin kuulla, että siellä onkin helle ja lämpimämpää kuin täällä..), sillä niin kuin olen aikaisemmissa posteissani saarnannut; ruoka raaka-aineiden tärkein ominaisuus on tuoreus, sekä maun että terveyden kannalta… Kaikki kasvikset kun alkavat menettää vitamiinejaan, terveellisyyttään ja makuaan heti kun ne on poimittu,.., ja Suomessa tuoreita juuri poimittuja/ maasta nostettuja kasviksia on (ehkä) vielä pikku hetki odoteltava.., vaikka olisi oma kasvimaa ja kaikki…

   

Tähän hätään tulevat avuksi idut; idätetyissä siemenissä ja pavuissa on nimittäin herätelty henkiin kaikki se potentiaalinen voima, mitä kasvi tarvitsee kasvaakseen, ja kun syömme idut saamme tämän voiman ja energian käyttöömme sekä kaupanpäälliseksi kaikki tuoreet vitamiinit sekä hivenaineet, jotka idättäminen on moninkertaistanut! Niin ja sitten ne entsyymit, joita niin kipeästi tarvitsemme; idätetyissä kasviksissa niitä on sata kertaa enemmän, kuin raaoissa kasviksissa, (puhumattakaan tuhansia kilometrejä matkustaneista, kaupan hyllyillä viikkoja lojuneista ja tuntikausia keitetyistä kasviksista..). Hienoa, eikö vain! Tätä tarkoittaa elävän ravinnon syöminen!

 

Myöskin koko-kasviksen käyttämisestä olen aiemmin saarnaillut… Ja nyt kun luomutorilta löytyi näitä ihastuttavan kauniita, juuri maasta nostettuja punajuuria naatteineen, en missään tapauksessa halunnut heittää naatteja pois, vaan tehdä niistä kauniin, terveellisen ja maistuvan pedin punajuurilleni ja idätetyille kik-herneilleni!

 

 

Tässä teille resepti;

NINAN IHMEELLISEN IHANAT IDÄTETYT VAALEANPUNAISET KIK-HERNEET PUNAJUURIEN SEKÄ NAATTIEN KERA

 

Tarvitset;

Kupillisen idätettyjä kik-herneitä

 

Idättäminen tapahtuu näin;

Pistä kik-herneet likoamaan yön  yli raikkaaseen kloorittomaan veteen.

Aamulla huuhtele ne ja laita sterilisoituun (kiehuvalla vedellä huuhdeltuun ) lasipurkkiin. Lasipurkin päälle laita sideharsoa tai juuston tekoon käytettävää puuvillakangasta. Kankaan ympärille kiepsauta kuminauha. Pistä purkki esim.lävikköön ylösalaisin 45 asteen kulmassa, niin että kaikki vesi pääsee valumaan ulos. ( Huom. Kik-herneet eivät saa peittää kokonaan kantta, vaan ilman tulee päästä virtaamaan vapaasti purkkiin ja veden tulee valua ulos!).

Huuhtele kik-herneesi aamuin illoin, laittamalla purkkiin kankaan läpi raikasta klooritonta vettä, huljuttele pari kertaa ja laita taas ylösalaisin 45.asteen kulmassa lävikköön valumaan.

Kun kik-herneisiisi on kasvanut hännät, jotka ovat suurin piirtein  herneen itsensä mittaisia, on idättäminen onnistunut, (tämä kestää yleensä noin neljä päivää), ja voit käyttää kik-herneesi.

Muistathan käyttää idättämiseen vain puhtaita luomu kik-herneitä!  (Ei luomut, eivät mitä luultavimmin edes idä.)

 

pari punajuurta naatteineen

pari ruokalusikallista oliiviöljyä

yhden ruokalusikallisen balsami-viinietikkaa

pari ruokalusikallista vasta puristettua luomusitruunan mehua ja ripauksen sitruunan raastettua kuorta.

tuoretta rosmariinia

raffinoimatonta merisuolaa

vastajauhettua mustaapippuria

yhden tuoreen kevätvalkosipulin varsineen

yhden pienen kuivatun pepperoncino- paprikan

kirkastettua voita/ oliiviöljyä

joitakin saksanpähkinöitä

 

Ohje:

Irrota punajuurista naatit. Pese naatit huolellisesti ja pilko isoimmat lehdet pienemmiksi. Pese myös itse punajuuret ja pistä ne höyrykattilaan. Höyrytä kypsiksi (noin puolisen tuntia). Kokeile kypsyys haarukalla. ( Voit myös paahtaa punajuuret foolioon kääräistynä 180-200 asteisessa uunissa). Kuori ja paloittele punajuuret sopivan kokoisiksi kuutioiksi. Sekoita ne ja kik-herneet kulhossa ja mausta hienonnetulla rosmariinilla, suolalla, mustallapippurilla, oliiviöljyllä, balsami-viinietikalla sekä raastetulla sitruunankuorella &-mehulla.

Pistä huuhdellut ja pilkotut naatit paistinpannulle ja kypsennä joitakin minuutteja niin, että niistä haihtuu vesi ja ne pehmenevät. Lisää sitten pannulle nokare kirkastettua voita tai oliiviöljyä, paloiteltu kevät-valkosipuli varsineen ja kuivattu kokonainen pepperoncino-paprika. Kuulottele joitakin minuutteja. Ota sitten pepperoncino pois pannulta ja  mausta naatit suolalla ja mustallapippurilla.

Asettele tarjoiluastialle ensin kypsät naatit ja sitten punajuuri-kik-herne-seos ja lopuksi kuoritut ja paloitellut saksanpähkinät.

Tarjoile sisäistä energiaa huokuen. Nauti rauhaisasti maistellen, kaiken maistuvan energian talteen ottaen!

 

Minä olin muuten viime viikonloppuna yhden maailman kokeneimman jooga-opettajan Lois Steinbergin seminaarissa (Huh, vieläkin tuntuu joka ikisesssä lihaksessa ..). Hän on erityisesti perehtynyt joogan tervehdyttäviin ominaisuuksiin ja hän sanoi että 90% syypää kaikkien sairauksien puhkeamiseen on stressi, (myös geneettisten), ja jos vain oppisimme hallitsemaan stressiämme, ja ottamaan kaikki elämän eteemme tuomat asiat tyynen rauhalliseti , syvään hengittäen (sekä tietenkin opiskelisimme asiaan kuululuvalla hartaudella hengittämisen jaloa taitoa,  pranayamaa, päivittäin), olisimme aina terveitä!

(Niin, ja jos taas haluatte tulla kuolemattomiksi, pitäisi teidän vanhojen jooga-kirjoitusten mukaan tehdä jooga-asento nimeltä viparita`-asana (ylösalainen, jalat ylhäällä asento), joka päivä 4 tuntia ja 20 minuuttia…! Kukaan ei ole tainnut tässä tuhansien vuosien aikana vielä haluta niin kovasti kuolemattomaksi, että olisi yrittänyt tätä…)

No niin tämän idätyskurssin ja jooga-opetuksen jälkeen, (ja viime sunnuntaisen äitienpäivän kunniaksi; muistakaa äidit: lapsenne rakastavat teitä kaikessa epätäydellisyydessännekin enemmän kuin uskottekaan!), tarjoan teille vielä italian oppitunnin; tässä teille kaksi lasteni kouluaineita, jotka luin silmät kyynelissä ja sydän sykkyrällä. (Ne eivät kuitenkaan ole mitään äitienpäivän kunniaksi kirjoitettuja aineita, vaan ihan tavallisia tänä keväänä kirjoitettuja kouluaineita. Perlan aineen aihe oli Kuvailen itseäni, jossa hän jostain syystä itsensä kuvailun ohella ehti kuvailla myös äitiään yhdellä kaiken tyhjentävällä lauseella; äitini laittaa aina hyvää ruokaa ja kauniit vaatteet minulle. Siis joogan ja laulun ohella kaksi muuta intohimoani tuli lueteltua…  Ja Sepen aineen aihe oli Henkilö, jolla on aina kauniita ajatuksia ei voi koskaan olla ruma. Kuvaile henkilö, jolla on kauniita ajatuksia. Ja hän kuvaili Mamman! )

 

Energistä ja Rauhaisaa kesää!

(Taideteos Perla B.)

 

 

 

 

 

Baci, Nina           ❤

 

  

 

 

Ps. Tässä teille vielä pari kuvaa viulisti-maalivahdista, joka on ollut niin kiireinen tänä toukokuuna, etteivät paparazzit ole onnistuneet saamaan hänestä melkein muutakuin työkuvia …

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.